Uutiset

Kongon demokraattisen tasavallan presidentiksi valittiin yllättäen opposition ehdokas

Felix Tshisekedi on ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti maassa sitten itsenäistymisen vuonna 1960.
Opposition presidenttiehdokas Felix Tshisekedi antoi äänensä vaaleissa 30. joulukuuta Kinshasassa. Hän päihitti toisen opposition ehdokkaan sekä presidentin puolueen ehdokkaan ja tuli valituksi presidentiksi. Kuva: STEFAN KLEINOWITZ

Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalit on yllättäen voittanut oppositiojohtaja Felix Tshisekedi, kertoi maan vaalikomissio torstaina. Viime kuun kaoottisissa vaaleissa toiseksi jäänyt ehdokas on kuitenkin kutsunut vaaleja ”vaalivallankaappaukseksi”.

Kongossa on näin tapahtumassa ensimmäinen demokraattinen vallansiirto sitten maan itsenäistymisen vuonna 1960. Maassa kuitenkin pelätään väkivaltaisuuksia, kuten tapahtui edellisten vaalien jälkeen vuosina 2006 ja 2011.

Vaihtoehtoinen laskenta antoi toisen tuloksen

Tulosta hämmentää se, että Kongon katolisen kirkon (Cenco) omien laskelmien mukaan vaalit olisi voittanut virallisissa tuloksissa toiseksi tullut toinen oppositioehdokas Martin Fayulu.

Fayulu sanoi Radio France Internationalin haastattelussa, että ”vaalituloksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä tapahtui vaaliuurnilla”. Hän nimitti vaaleja ”vaalivallankaappaukseksi”.

Vaalikomission mukaan Tshisekedi sai äänistä 38,57 prosenttia eli yli 18 miljoonaa ääntä.

– Felix Tshisekedi Tshilombo on julistettu alustavasti Kongon demokraattisen tasavallan valituksi presidentiksi, sanoi vaalikomission johtaja Corneille Nangaa tiedotustilaisuudessa osan yleisöstä osoittaessa suosiotaan ja osan haukkoessa henkeään.

Tshisekedin asuinalueella Kinshasan Limeten kaupunginosassa tuhannet ihmiset tanssivat kaduilla ja autot soittivat torviaan.

Jotkut huusivat Kongon ”kääntäneen uuden sivun” vuonna 1997 alkaneen Kabila-kauden jälkeen. Väistyvä presidentti on JosephKabila, joka astui valtaan vuonna 2001 isänsä Laurentin salamurhan jälkeen. Laurent Kabila oli puolestaan syrjäyttänyt kapinan jälkeen pitkäaikaisen johtajan Mobutu Sese Sekon.

– On harvinaista että hallitsija luovuttaa valtansa vastustajalleen, se antaa toivoa muulle Afrikalle, sanoi John, kinshasalainen opettaja, joka ei halunnut sanoa sukunimeään.

– Haluamme nyt vaihtaa uuteen valtaan. Köyhyys, epävarmuus, tappamiset, meidän täytyy lopettaa kaikki sellainen.

Väistyvän presidentin ehdokas jäi kolmanneksi

Tshisekedi kunnioitti edeltäjäänsä presidentti Kabilaa nimittämällä tätä ”tärkeäksi poliittiseksi kumppaniksi” luvaten olla kaikkien 80 miljoonan kongolaisen presidentti.

– En ole poliittisen organisaation presidentti… en ole heimon presidentti… olen kaikkien kongolaisten presidentti, hän sanoi.

Mikäli perustuslakituomioistuin hyväksyy Tshisekedin valinnan 10 päivän kuluessa, hänestä tulee ensimmäinen presidentti, joka on valittu maassa vaaleilla sitten pääministeri Patrick Lumumban, joka syrjäytettiin sotilasvallankaappauksella alle kolme kuukautta sen jälkeen kun maa itsenäistyi vuonna 1060. Hänet surmattiin neljän kuukauden kuluttua.

Oppositio oli pelännyt, että vaalitulosta peukaloitaisiin niin, että Kabilan seuraajakseen toivoma Emmanuel Ramazani Shadary voittaisi. Hän jäi kuitenkin vaaleissa kolmanneksi saaden vain 4,4 miljoonaa ääntä.

Uusimmat

Fingerpori

comic