Uutiset

Kongon Kinshasassa paloivat äänestyskoneet ja vaaliuurnat juuri vaalien alla

Valtaa pitävä puolue ja oppositio syyttelivät toisiaan tulipalon aiheuttamisesta.
Opposition presidenttiehdokas Felix Tshisekedi syytti tulipalosta hallitusta Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuva: DAI KUROKAWA

Tuli tuhosi suurimman osan ensi viikon vaalien äänestyskoneista ja vaaliuurnista pääkaupungissa Kinshasassa Kongon demokraattisessa tasavallassa torstaina.

Maassa on tarkoitus pitää pitkään siirretyt presidentinvaalit 23. joulukuuta. Vaalikomission mukaan tulipalo tuhosi 8 000 kaikkiaan 10 368 äänestyskoneesta, joita oli määrä käyttää Kinshasassa. Vaalikomissio sanoi, että vaalit aiotaan kuitenkin pitää suunnitellusti.

Komissio ei tiennyt, kuka oli vastuussa tulipalosta. Presidentti Joseph Kabilan maata johtava koalitio ja oppositio alkoivat kuitenkin heti syytellä toisiaan tulipalosta. Palo tapahtui alueella, jossa on myös Kabilan palatsi.

”Oppositiojohtaja kehotti tuhoamaan vaalimateriaalia”

Kabilan Kongon yleinen rintama (FCC) tukee presidentiksi entistä sisäministeriä Emmanuel Ramazani Shadarya. FCC syyttää opposition ehdokkaan Martin Fayulun lietsoneen väkivaltaa aiemmin tässä kuussa.

”Tämän vaalikampanjan aikana (Fayulu) kehotti kannattajiaan tuhoamaan vaalimateriaalia”, FCC sanoi lausunnossaan.

Fayulu torjui syytökset ja antoi ymmärtää, että valtion turvallisuusjoukot voivat olla tulipalon takana.

– Palo syttyi rakennuksessa, jota valvoi tasavaltalaiskaarti, Fayulu kertoi uutistoimisto Reutersille.

– Ymmärrätte tänään, että Kabilan ihmiset eivät halua organisoida vaaleja.

Myös Felix Tshisekedi, toinen johtava opposition ehdokas, syytti paikallisradiossa hallitusta palosta.

– Miten on mahdollista, että parhaiten suojeltu paikka tässä tasavallassa syttyy nyt niin helposti, hän kysyi.

Kabilan neuvonantaja Barnabe Kikaya Bin Karubi sanoi, että varastoa vahtinut poliisi on pidätetty ja että poliisitutkijat ovat aloittaneet tapauksen selvittämisen.

YK:n ihmisoikeusjohtaja vetosi

YK:n ihmisoikeusjohtaja Michelle Bachelet sanoi perjantaina, että Kongon hallituksen pitää lopettaa vaaleihin liittyvä väkivalta ja siihen kehottavat puheet ennen presidentinvaaleja.

– Olen syvästi huolestunut raporteista, joiden mukaan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet liiallista väkivaltaa, kuten ampumista, opposition tilaisuuksia vastaan.

Bachelet kehotti hallitusta antamaan selvän viestin siitä, että uhkauksia ja väkivaltaa poliittisia vastustajia kohtaan ei siedetä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti