Uutiset

Konsulipäällikkö Tanner: Suomen viisumien kysyntä Venäjällä ylittää selvästi tarjonnan

Kielteisten viisumipäätösten osuus on kasvanut merkittävästi.
Kuva: Anni Ågren

Suomen viisumien kysyntä Venäjällä ylittää selvästi niiden tarjonnan, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner.

Tannerin mukaan Suomi on rajannut vastaanotettavien hakemusten määrän tuhanteen päivässä. Tämä tuhannen hakemuksen määrä täyttyy joka päivä, mikä Tannerin mukaan kertoo siitä, että viisumien kysyntä on niiden tarjontaa suurempaa.

Viisumeja myönnettiin Tannerin mukaan heinäkuussa noin 85 prosentille hakijoista, joten noin 15 prosenttia hakijoista joutui tyytymään kielteiseen päätökseen.

– Kielteisten päätösten osuus on kasvanut merkittävästi, yli kymmenkertaiseksi verrattuna siihen nähden, mitä se oli ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja koronapandemiaa, kun oltiin normaalitilassa edellisen kerran, Tanner sanoi STT:lle.

Kielteisten päätösten osuuden kasvu johtuu Tannerin mukaan ennen muuta siitä, että hakijan on havaittu käyttäneen Suomea kauttakulkumaana muualle Schengen-alueelle. Toisena syynä ovat epäselvyydet asiakirjoissa.

850 viisumia päivässä

Kun tuhannesta hakemuksesta noin 85 prosenttia hyväksytään, tarkoittaa se, että Suomi myöntää venäläisille päivittäin noin 850 viisumia. Ylivoimainen enemmistö näistä viisumeista on turistiviisumeita.

Tannerin mukaan turistiviisumien suhteellisesti suuri määrä on muodostunut jo ongelmaksi, kun ne ovat uhanneet hukuttaa alleen erityisryhmien, kuten työn, opiskelun tai perhesuhteiden vuoksi viisumeita hakevien hakemukset. Tämän vuoksi ulkoministeriössä pohditaan kiintiöjärjestelmää, josta ulkoministeri Pekka Haavistokin (vihr.) on julkisuudessa puhunut.

– Kiintiöjärjestelmässä turistiviisumihakemusten vastaanottoa rajattaisiin enemmän kuin muiden kategorioiden hakemusten vastaanottoa, Tanner selventää.

Hallituksen on määrä keskustella tiistaina iltakoulussaan venäläisten viisumeista. STT:n hallituslähteistä saamien tietojen mukaan viisumien vastaanottamisen rajoittaminen ei edellytä hallituksen päätöstä, vaan asiasta voidaan päättää ulkoministeriössä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kannattanut Venäjän-vastaisten pakotteiden laajentamista myös matkailuun.

Kauttakulku on lisääntynyt

Tannerin mukaan suurin osa Suomen viisumin saaneista venäläisistä matkustaa vain Suomeen, mutta myös kauttakulkua muihin Schengen-maihin esiintyy jonkin verran. Kauttakulun määrä on Tannerin mukaan lisääntynyt ja sen osuus on joitakin kymmeniä prosentteja.

Viisumisäännösten mukaan sen maan, johon viisumia on haettu, pitäisi olla matkustajan pääasiallinen matkakohde.

– Jos kauttakulkua havaitaan, niin se on peruste antaa viisumihakemukseen jatkossa kielteinen päätös. Seuraavaan viisumihakemukseen tulee yleensä kielteinen päätös, jos viisumia on käytetty kauttakulkuun, Tanner sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic