Uutiset

Kontula otettiin neljän muun aktivistin kanssa kiinni Israelissa

Kansanedustaja kertoo: Tulkki oli mukana, mutta hänestä ei ollut hyötyä. Poliisit käyttäytyivät ystävällisesti, kuulustelijat epäasiallisia.
Kansanedustaja Anna Kontulalla (vas.) otettiin kiinni maanantaina Israelissa. Yli kymmenen tuntia kestäneiden kuulustelujen jälkeen hän pääsi vapauteen. Kuva: -
Kansanedustaja Anna Kontulalla (vas.) otettiin kiinni maanantaina Israelissa. Yli kymmenen tuntia kestäneiden kuulustelujen jälkeen hän pääsi vapauteen. Kuva: -

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni maanantaina Israelissa yhdessä kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Ryhmään kuului Kontulan lisäksi neljä muuta aktivistia.

Kontula ja ryhmä pyrkivät järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan tilanteeseen.

Palestiinalaisalueille tekemällään matkalla ja Israelin viranomaisten estämällä mielenilmauksella hän halusi kiinnittää huomion siihen, miten Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa. Hän vaatii Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten yhtiöiden kanssa.

Kuulustelut ulkona

Kontula vapautettiin yli kymmenen tuntia kestäneen kiinnitoton jälkeen maanantai-iltana paikallista aikaa, ja hän on parhaillaan Jerusalemissa.

Lännen media tavoitti hetki sitten Kontula matkalta. Hän kertasi tapahtumia rauhallisesti.

Hän kertoo ryhmässä olleen kaikkiaan viisi. Hänellä ei ole lupaa kertoa, mitä kansallisuutta neljä muuta aktivistia edustivat. Kontula oli ainoa suomalainen.

Kontulan mukaan paikalliset poliisit käyttäytyivät asiallisesti ja ystävällisesti.

Ryhmää ei pidetty kaltereiden takia. Siihen löytyi käytännöllinen syy.

– Israelin poliisi kärsii resurssipulasta, kun kaikki rahat menevät armeijalle. Itse poliisitalo oli hyvin pieni. Aluksi jouduimme odottamaan pitkään autossa poliisitalon edessä, ennen kuin pääsimme ulos. Auton vierellä oli koko ajan vartija.

Kontula tähdentää, ettei poliisilla ollut tässä vaiheessa tietoa siitä, että mukana ryhmässä on myös yksi parlamentaarikko.

Kun kuulustelut alkoivat, niin ryhmän jäsenet joutuivat istumaan märälle penkille.

– Tuolloin satoi ja poliisilla ei näköjään ollut tarvittavia sisätiloja, hän kertoo.

Oma kielitaito parempi

Kontulaa yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt itseensä kohdistuneet epäilyt muun muassa tutkinnan häiritsemisestä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Kontula ei suostunut allekirjoittamaan lausuntoa, jota ei pitänyt todenmukaisena. Lausunto oli hepreankielinen.

Kontulan mukaan kuulusteluissa oli tulkki mukana, mutta hänen englanninkielen taitonsa oli huono.

– Oma englanninkielen taitoni oli parempi kuin hänen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic