Uutiset

Koomikko vahvoilla Ukrainan johtajaksi – Esitti presidenttiä tv-sarjassa, päätyi tosielämän ehdokkaaksi

Sotaa käyväksi maaksi Ukraina pelaa riskillä. Politiikan noviisi, koomikkona tunnettu Volodymyr Zelenskyi on maan presidentinvaalien loppusuoralla selvässä johdossa. Musta hevonen on jättänyt taakseen istuvan presidentin Petro Poroshenkon ja vanhan väestön suosikin Julia Tymoshenkon.
Volodymyr Zelenskyi tuli tunnetuksi koomikkona ja on noussut politiikan keskiöön Ukrainassa, jossa hän haastaa istuvan presidentin Petro Poroshenkon presidentinvaalissa. Kuva: PAVLO PALAMARCHUK
Volodymyr Zelenskyi tuli tunnetuksi koomikkona ja on noussut politiikan keskiöön Ukrainassa, jossa hän haastaa istuvan presidentin Petro Poroshenkon presidentinvaalissa. Kuva: PAVLO PALAMARCHUK

Ukrainalaiset haluavat johtajakseen näyttelijän, jos maan sunnuntaisten presidentinvaalien alla tehtyihin mielipidemittauksiin on uskominen.

Suositussa tv-sarjassa presidenttiä näyttelevä Volodymyr Zelenskyi on tuoreen mielipidemittauksen mukaan saamassa noin neljänneksen äänistä. Eräiden gallupien mukaan hän korjaisi koko äänipotista peräti lähes kolmanneksen. Valituksi tuloon sunnuntain ensimmäisellä kierroksella potti ei sentään riitä.

Zelenskyin kannatus on pysynyt viime viikot nousujohteisena toisistaan riippumattomien mielipidemittausten mukaan.

Politiikan konkarille Julia Tymoshenkolle olisi menossa vajaat 19 prosenttia äänistä. Istuva presidentti Petro Poroshenko oli vielä muutama viikko sitten lähes tasalukemissa Tymoshenkon kanssa. Hänen kannatuksensa on pudonnut vajaaseen 13 prosenttiin.

Tymoshenkon ja Poroshenkon keskinäinen järjestys on tosiasiassa epäselvempi kuin luvuista näkyy. Kolme tuoretta mutta otannoiltaan pienempää mielipidemittausta antaa Poroshenkolle johtoaseman Tymoshenkoon nähden.

Presidenttiehdokkaita on vaaleissa vajaa neljäkymmentä. Jotkut ehdokkaat ovat vetäytyneet kisasta tukeakseen vahvemmilla olevia ehdokkaita.

Tuore kasvo vetoaa tyytymättömiin

Zelenskyin suosiota selittävät ainakin ukrainalaisten kyllästyminen korruptioon ja uudistusten hidas eteneminen istuvan presidentti Poroshenkon kaudella. Osa kaavailluista uudistuksista on halvaantunut poliittisen pelin takia.

Ulkopuolisuus politiikassa ja vallan kabineteissa sekä lähes tahriutumaton maine tuovat Zelenskyille selvän kilpailuedun. Tosin vastustajat syyttävät häntä ryvettyneen oligarkin Ihor Kolomoiskyin sätkynukeksi. Juuri Kolomoiskyin omistama televisiokanava esittää Zelenskyin ukrainalaisten sydämiin vienyttä tuotantoa.

Ukrainassa oligarkeiksi kutsutut suurliikemiehet omistavat suuren osan tv-kanavista.

Zelenskyi on käynyt kampanjaansa näkyvästi sosiaalisessa mediassa, ja hän tuntuu olevan varsinkin nuorten ukrainalaisten suosiossa.

Zelenskyi on pedannut selustaansa palkkaamalla neuvonantajikseen kaksi entistä talousministeriä. Sekä Aivaras Abromavicius että Oleksandr Danyljuk erosivat pääministeri Volodymyr Groismanin hallituksen pesteistä. Kyseiset ministerit tunnetaan uudistushenkisinä, korruptiota vastustavina länteen suuntautuneina poliitikkoina. Heidän rekrytoimisensa on lisännyt Zelenskyin uskottavuutta äänestäjien silmissä ja osoittaa, että Zelenskyi haluaa selkeästi profiloitua uudistushenkisenä nuorehkon sukupolven ehdokkaana.

Zelenskyin henkilövalinnat ovat perusteltuja myös siksi, että häntä on arvosteltu puutteellisesta talouspolitiikan osaamisesta. Talousasioiden merkitys korostuu sotaa käyvässä maassa, jonka talous oli kuralla jo ennen sotaa.

Zelenskyi toisi arvaamattomuutta

Zelenskyin suosio viittaa siihen, että Ukraina hakee tosissaan vastapainoa aiemmille johtajille. Omaisuutensa makeistehtailijana ansainneen presidentti Poroshenkon jatkokausi takaisi nykylinjan jatkumisen. Tymoshenko vetoaa häntä vanhempaan ja vanhoillisempaan äänestäjäkuntaan. Molempien Zelenskyin haastajien poliittinen tähti on jo selvässä laskussa.

Zelenskyin poliittinen kokemattomuus voi kuitenkin osoittautua käytännön ongelmaksi, jos hän voittaa vaalit. Valinta toisi arvaamattomuutta Ukrainan politiikkaan, jota muutenkaan ei voi kuvata unettavan tylsäksi.

Ukrainalla riittää haasteita monella tasolla. Yksi suurimmista ongelmista Krimin valtaamisen ja Itä-Ukrainan sodan alkamisen jälkeen vuodesta 2014 on ollut naapurimaa Venäjä. Venäjällä ei näytä olevan aikeita jättää Ukrainaa rauhaan jatkossakaan.

Venäjältä voi odottaa jonkinlaista provokaatiota Ukrainan tulevana vaaliviikonloppuna, sillä Kremlillä on tapana hyödyntää kaikki tilaisuudet Ukrainan demokratian ja vakauden horjuttamiseksi.

Vaaliasetelma kuitenkin osoittaa, että Ukrainasta on kehkeytymässä aito demokratia. Vallitsevassa tilanteessa maan johtoon voi nousta politiikassa entuudestaan tuntematon, tuore ehdokas, jonka on mahdollista vieläpä ohittaa istuva presidentti.

Uusimmat

Fingerpori

comic