Uutiset

Koreoiden johtajilla yllätystapaaminen lauantaina

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat toisensa maiden välisellä demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä lauantaina.

Tapaamisesta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Kaksi tuntia kestäneiden neuvotteluiden tavoitteena oli edistää suunniteltua Pohjois-Korean johtajan ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huipputapaamista.

Tapaamisella Koreoiden johtajien nähdään viestittävän heidän toivettaan siitä, että tapaaminen toteutuu. Alkuviikosta Etelä-Korean presidentti Moon tapasi presidentti Trumpin Washingtonissa edistääkseen huipputapaamisen järjestymistä sovitussa aikataulussa.

Moonin on ilmoitettu kertovan yksityiskohtia Kimin tapaamisesta sunnuntaina aamulla.

Soutamista ja huopaamista

Lähipäivät ovatolleet käänteitä täynnä tapaamisen suhteen.

Donald Trump ehti torstaina peruuttaa tapaamisen ”Pjongjangin avoimen vihamielisyyden” vuoksi.

Päivää myöhemmin mieli oli muuttunut: Trump kertoi perjantaina Twitter-viestissään, että maiden välillä on käyty tuloksellista keskustelua, ja tapaaminen on yhä mahdollista järjestää. Trumpin mukaan tapaaminen voidaan mahdollisesti järjestää jopa alun perin suunnitellussa aikataulussa.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien on suunniteltu tapaavan Singaporessa 12. kesäkuuta.

Sanasodasta sovittelevammaksi

Koreoiden johtajat tapasivat lauantaina toisensa toista kertaa lyhyen ajan sisällä. Moonin kerrotaan olevan ainoa Etelä-Korean johtaja, joka on tavannut Pohjois-Korean johtajan toisenkin kerran.

Molemmat tapaamiset on järjestetty demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä, päättymättömän Korean sodan vihanpidon symbolilla.

Pohjois-Korean ydinaseohjelma on ollut merkittävimpiä syitä vuosia jatkuneeseen jännitteeseen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä.

Viime kuukaudet maiden johtajat ovat käyneet värikästä ja uhmakasta sanasotaa.

Trumpin torstaisen perumisen jälkeen Pohjois-Korean lausunnot ovat olleet jopa sovittelevia. Pohjois-Korea myös teki konkreettisen teon ydinkokeidensa lopettamiseksi ja tuhosi ydinkoealueensa.

Maan ulkoministeri Kim Kye Gwanin mukaan Pohjois-Korea arvostaa Trumpin ”rohkeaa” päätöstä tehdä taas työtä maiden huipputapaamisen eteen.

Jos tapaaminenonnistuu, Yhdysvaltain istuva presidentti ja Pohjois-Korean johtaja tapaavat ensimmäistä kertaa historiassa.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Sarah Sandersin mukaan huipputapaaminen ei ole vain Trumpin poliittinen temppu.

-Hän (Trump) haluaa kestävän ja todellisen ratkaisun. Jos he (Pohjois-Korea) ovat valmiita sen tekemään, olemme varmasti valmiita käymään keskusteluja, Sandes sanoi lehdistölle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic