Uutiset

Korkea verotus voi yllättää osittaiselle vanhuuseläkkeelle jääneen – harva on silti perunut eläkkeen

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto kertoo, että osittain varhennetun vanhuuseläkkeen on perunut 75 henkilöä lokakuun loppuun mennessä. Uutta eläkemuotoa on hakenut peräti 12 600 henkilöä, joten eläkkeiden kokonaismäärään nähden perumisia on vähän.

-Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen voi perua vain kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Sen jälkeen se päättyy vain jonkin muun eläkkeen alkamiseen tai henkilön kuolemaan. Perumissa ei ole mitään buumia, Kannisto sanoo.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen osastopäällikkö Nina Bruun kertoo, että kaikkiaan 2 777 henkilöä on saanut Ilmariselta osittaista vanhuuseläkettä. Ilmarisen tietojen mukaan 50 henkilöä on joko peruttanut osittaisen vanhuuseläkkeen tai muuttanut sen määrää.

-Osa ihmisistä on tullut katumapäälle. Tämä on uusi ilmiö, sillä perinteisesti ihmiset eivät ole halunneet perua haettua eläkettä. Peruutuksia ei ole tullut massoittain, mutta ennen niitä ei ollut eläkkeissä ollenkaan.

Bruunin mukaan ihmiset ovat tajunneet vasta Ove-päätöksen saatuaan, että tuleva eläke pienenee pysyvästi. Perumisten syynä on myös se, että veroprogressio on noussut yllättävän korkeaksi, kun veroprosenttiin on laskettu sekä työ- että eläketulot.

-Asiakkaat ovat kertoneet, että käteen jäävä eläkkeen määrä ei vastannut sitä, mitä he odottivat. Ihmiset eivät ole osanneet arvioida verotuksen määrää. Verotus on vähän korkeampi, kun tulot ovat suuremmat, Bruun sanoo.

Töitä ei kannata paiskia entiseen malliin

Jari Kanniston mukaan varhennetun vanhuuseläkkeen ideana on, että ihminen vähentää työntekoa.

-En osta väitettä, että verottaja kauheasti rankaisee osittaisessa vanhuuseläkkeessä. Päinvastoin verottaja suosii sitä.

Kannisto ottaa esimerkiksi henkilön, jolla on 4 000 euroa pelkkää palkkatuloa. Veroprosentti on silloin 34. Kun sama henkilö ottaa palkkatuloa 2 000 euroa ja osittaista vanhuuseläkettä 2 000 euroa, hänen veroprosenttinsa on vain 31,5. Tiedot perustuvat Veronmaksajien keskusliiton laskelmiin

-Ei tuota voi pitää kauhean epäedullisena. Totta kai verotus nousee, jos painat töitä samaan malliin kuin aikaisemmin ja otat siihen lisärahoitusta eläkkeestä, Kannisto sanoo.

Hänen mukaansa osittainen varhennettu vanhuuseläke toimii joustavana työvoimapuskurina. Vuonna 2008 iskeneen finanssikriisin jälkeen ikääntyneelle työvoimalle ei ole kuitenkaan ollut kysyntää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti