Uutiset

Korkein oikeus antoi syyttäjälle luvan tutkia Trumpin verotiedot – eivät ehdi julkisiksi ennen vaaleja tai kenties koskaan

Trumpin taloustietojen tutkinta jatkuu. Kongressi ei saanut pyytämiään tietoja.
Donald Trumpin puolustus vetosi siihen, että istuvalla presidentillä on syytesuoja. Oikeus painotti sitä, ettei presidentti ole lain yläpuolella. Kuva: epa08537743
Donald Trumpin puolustus vetosi siihen, että istuvalla presidentillä on syytesuoja. Oikeus painotti sitä, ettei presidentti ole lain yläpuolella. Kuva: epa08537743

Yhdysvaltojen korkein oikeus on torstaina linjannut, että newyorkilaisella syyttäjällä on oikeus tutkia presidentti Donald Trumpin verotietoja.

Samalla oikeus linjasi, ettei verotietoja tarvitse luovuttaa kongressille. Kumpikin ratkaisu syntyi äänin 7–2. Kumpikin Trumpin nimittämistä tuomareista äänesti verotietojen luovuttamisen puolesta.

Trump lakimiehineen vetosi oikeudessa siihen, että perustuslaki antaa hänelle täydellisen syytesuojan istuvana presidenttinä. Oikeuden ratkaisussa painotettiin sitä, että presidentin vallallakin on rajoituksensa, eikä tämä ole lain yläpuolella.

Verotietoja vaatinut syyttäjä Cyrus Vance sanoi päätöksen jälkeen, että Trumpin taloustietojen tutkinta jatkuu.

Kongressi ja Vance ovat yrittäneet saada Trumpin verotietoja oikeusteitse ainakin keväästä 2019 lähtien.

Tietopyyntö liittyy vaikenemisrahoihin

Verotietopyynnöt liittyvät toisiinsa, vaikka niissä on kyse kahdesta eri asiasta. Syyttäjä Vancen tietopyyntö liittyy pornotähti Stormy Danielsin ja playboy-mallin Karen McDougalin väitteisiin siitä, että heillä olisi suhde Trumpiin. Danielsin ja McDougalin mukaan heidät maksettiin vaikenemaan suhteista.

Vancen mukaan verotiedot tarvitaan, jotta voidaan selvittää, onko niitä väärennetty maksujen salaamiseksi.

Kongressin vaatimuksessa kyse on puolestaan siitä, että vaatimuksen esittäneet demokraattiedustajat sanovat tarvitsevansa tiedot selvittääkseen muun muassa, onko Trump syyllistynyt laittomuksiin ennen presidenttikauttaan tai sen aikana, onko hänellä intressikonflikteja, jotka voivat vaikuttaa hänen päätöksentekoonsa ja onko Trump ilmoittanut taloustietonsa oikein.

Biden kuittasi heti

Toisinkuin edelliset presidentit Trump ei ole suostunut paljastamaan verotietojaan tai muita tietoja, jotka paljastavat hänen varallisuutensa tai hänen perheensä kiinteistöyrityksen toimintaa.

Mikään laki ei velvoita Trumpia tekemään tiedoista julkisia. Toisaalta mikään laki ei myöskään kiellä häntä tekemästä sitä.

Verotietojen julkaiseminen on kuitenkin ollut lähes viisikymmenvuotinen perinne. Sen aloitti Richard Nixon vuonna 1973 julkaisemalla koko virkakautensa verotiedot, kun niistä nousi kohu.

– Ihmisten on tiedettävä, onko heidän presidenttinsä roisto. No minä en ole, Nixon sanoi tuolloin.

Oikeuden tämänviikkoinen päätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että verotietoja koskaan julkaistaisiin. Niitä voidaan kuitenkin nyt käyttää tutkinnassa.

Vaikka tiedot lopulta tulisivat julkisiksi, ne eivät ehdi julkisuuteen ennen marraskuun alussa pidettäviä presidentinvaaleja, joissa Trump tavoittelee jatkokautta.

Trumpin vastaehdokas, demokraatti John Biden on julkistanut verotietonsa. Kampanjoidessaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta viime vuoden heinäkuussa hän julkisti verotietonsa vuosilta 2016–2018. Aiempien vuosien tiedot hän on julkaissut aiemmin.

Vastauksena korkeimman oikeuden päätökseen Biden julkaisi uudelleen videon viime lokakuulta.

– Haluatko puhua korruptiosta? Olen julkaissut 21 vuotta verotiedoistani, Biden sanoo videolla.

Asianajaja takaisin vankilaan

Donald Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on joutunut torstaina takaisin vankilaan.

Cohen päästettiin toukokuussa väliaikaisesti vankilasta koronavirusriskin vuoksi. Torstaina hänet määrättiin kotiarestiin. Samalla hänelle esitettiin Cohenin asianajajan mukaan vaatimus, ettei Cohen puhu medialle, televisiolle, kirjakustantamoille tai kirjoita sosiaaliseen mediaan.

Cohen ei hyväksynyt ehtoja, joten hänet vietiin vankilaan.

Cohen on istunut noin vuoden kolmen vuoden tuomiosta, jonka hän sai roolistaan Danielsille ja McDougalille suoritetuista maksuista, talousrikoksista sekä kongressille valehtelusta. Valheet koskivat suunnitelmia rakentaa Trumpin nimeä kantava pilvenpiirtäjä Moskovaan.

Cohenin piti vapautua marraskuussa 2021.

Uusimmat

Fingerpori

comic