Uutiset

Korkein oikeus hyllyttää korkea-arvoisen sotilasjäsenensä rikosepäilyn takia: "Häntä ei toistaiseksi kutsuta"

KKO:n mukaan lippueamiraali Timo Hirvonen ei voi toimia korkeimman oikeuden sotilasjäsenenä, koska häneen kohdistuu KRP:n esitutkinta. Pääesikunnan viestinnän mukaan lippueamiraali jatkaa kuitenkin edelleen Puolustusvoimissa Merivoimien esikuntapäällikkönä.
Puolustusvoimien lippueamiraali Timo Hirvosta ei toistaiseksi kutsuta sotilasasioiden käsittelyyn korkeimman oikeuden jäsenenä, koska häneen kohdistuu keskusrikospoliisin esitutkinta. Arkistokuva.

Korkein oikeus (KKO) on päättänyt hyllyttää sotilasjäseniinsä kuuluvan lippueamiraali Timo Hirvosen rikosepäilyn vuoksi.

KKO:n kansliapäällikkö Tommi Vuorialho kertoo Lännen Medialle, että Hirvosta ei kutsuta sotilasasioiden käsittelyyn korkeimman oikeuden jäsenenä, koska häneen kohdistuu poliisin esitutkinta. KRP tiedotti tutkinnan alkamisesta marraskuun lopussa, mutta ei kertonut, keneen tutkinta kohdistuu.

Esitutkinnassa selvitetään ainakin esteellisyysepäilyjä. Tutkinnassa rikosnimikkeeksi on kirjattu virkavelvollisuuden rikkominen.

KKO:ssa sotilasoikeudenkäyntiasioita käsiteltäessä viisijäsenistä jaostoa täydentää kaksi korkea-arvoista sotilasjäsentä. Vuorialho kertoo keskustelleensa tilanteesta Hirvosen kanssa.

– Olemme yksimielisiä siitä, että jos uusia sotilasrikosasioita tulee korkeimmassa oikeudessa vireille, niin häntä ei toistaiseksi kutsuta niihin, Vuorialho sanoo.

Hänen mukaansa Hirvonen on ilmoittanut, ettei hän olisi sotilasjäsenen tehtävään toistaiseksi käytettävissäkään.

Hirvosen ohella korkeimman oikeuden sotilasjäseneksi on nimetty vuoden 2019 loppuun saakka kenraaliluutnantti Kim Jäämeri. Heidän varajäseniään ovat prikaatikenraali Vesa Virtanen ja prikaatikenraali Mikko Heiskanen.

Ensi vuonna erityistehtäviin

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo Lännen Medialle, että Hirvonen jatkaa normaaliin tapaan esikuntapäällikkönä Merivoimissa vuodenvaihteeseen saakka. Sen jälkeen hänet on määrätty erityistehtävään Pääesikuntaan koordinoimaan Puolustusvoimien valmistautumista Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen loppuvuodesta 2019.

Lännen Media uutisoi syyskuussa Hirvosen toimineen tehtävissään esteellisenä ainakin kahdessa tapauksessa vuosina 2016–2017. Kyse oli Hirvosen lähisukulaista koskevasta palkkapäätöksestä ja toisen läheisen osalta kehityskeskustelusta sekä suoritusarvioinnista.

Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ehti jo kertaalleen päättää, että Hirvosen esteellisyydestä ei käynnistetä esitutkintaa. Puolustusvoimien laillisuusvalvonta totesi asessorin johdolla tapauksen loppuun käsitellyksi.

Pääesikunta teki kuitenkin tapauksesta tutkintapyynnön KRP:lle sen jälkeen, kun Lännen Media oli uutisoinut Taipaluksen antaneen Hirvosen toimista väärää tietoa armeijan laillisuusvalvojalle. Kyse oli Hirvosen läheisen valinnasta johtotason tehtäviin Puolustusvoimissa.

Merivoimien antaman kirjallisen lausunnon mukaan Hirvonen ei ole esikuntapäällikkönä vaikuttanut läheisensä valintaan johtotason tehtävään Puolustusvoimissa vuonna 2016. Laillisuusvalvonnalle annettu lausunto liittyi esteellisyysselvittelyyn, joka aloitettiin Pääesikuntaan saapuneiden nimettömien ilmiantokirjeiden pohjalta heinäkuussa.

Osallistui kokoukseen

Lännen Median tietojen mukaan amiraali Hirvonen tosiasiallisesti osallistui 2. kesäkuuta 2016 Merivoimien edustajana valmistelevaan kokoukseen, jossa käsiteltiin Puolustusvoimien henkilövalintoja. Kokous pidettiin Pääesikunnassa Helsingissä. Yksi tehtävä- ja seuraajasuunnittelukokouksessa käsitellyn Merivoimien listan henkilöistä oli Hirvosen läheinen.

Merivoimien sotilaslakimiehen mukaan Hirvosen läheisen osalta ei tullut muutoksia aiempaan verrattuna 2. kesäkuuta 2016 kokouksessa ja läheistä ei erikseen käsitelty kokouksessa. Sotilaslakimiehen mukaan esteellisyyden vuoksi tapahtuva jäävääminen ei edellytä kirjallista päätöstä.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg hyväksyi kyseisen henkilön valinnan johtotason tehtävään saman vuoden lokakuussa. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö Timo Junttila esitteli asian komentajalle.

Hallintolain mukaan viranhaltija on esteellinen, jos käsiteltävänä olevan asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen läheiselleen.

Lännen Median tietojen mukaan Hirvonen oli vahva ehdokas Merivoimien komentajaksi. KRP:n esteellisyysselvittely johti kuitenkin toimituksen eri lähteistä saamien tietojen mukaan siihen, että Merivoimien uudeksi komentajaksi nimitettiin marraskuussa kommodori Jori Harju. Lähteet eivät asemansa vuoksi halua esiintyä asiassa nimellään.

Lännen Media ei tavoittanut Timo Hirvosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti