Uutiset

Korkein oikeus piti rakennustarkastajan sakkotuomion voimassa Laukaan maneesiturman vuoksi – lapsi kuoli kesken ratsastustunnin

Laukaan rakennusvalvonta oli saanut Korkeimman oikeuden mukaan tiedon suurten hallien mahdollisista riskirakenteista. Sähköpostitse saatu ilmoitus ei kuitenkaan johtanut siihen, että mahdollisia riskihalleja olisi alettu selvittää.
Lapsi kuoli Laukaalla 2013, kun ratsastusmaneesi sortui. Kuva: Markku Uhari/Maps4News

Korkein oikeus tuomitsi Laukaan kunnan rakennustarkastajan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin Laukaalla vuonna 2013 sattuneen maneesiturman vuoksi.

Helmikuussa 2013 ratsastusmaneesi sortui kesken ratsastustunnin niin, että yksi ihminen kuoli ja neljä loukkaantui. Maneesiturmassa kuollut oli lapsi.

Korkein oikeus (KKO) katsoi, että rakennustarkastaja oli huolimattomuuttaan lyönyt laimin virkatehtäviään, kun hän ei ollut ilmoittanut maneesia kohdanneesta mahdollisesta turvallisuusuhasta rakennuksen omistajalle.

Taustalla oli se, että 2010-luvulla oli aiemmin sattunut kaksi urheiluhallin sortumista, joita oli alettu tutkia. Rakennustarkastaja oli saanut muutama vuosi ennen Laukaan turmaa ely-keskukselta sähköpostiviestin, jossa käsiteltiin suurten hallirakennusten mahdollisia riskejä. Viestin liitteenä oli kaksi Onnettomuustutkintakeskuksen Otkesin onnettomuusuhkailmoitusta.

Viesti ei kuitenkaan johtanut toimiin.

KKO arvioi, että kunnan rakennusvalvonnalla, jota kyseinen tarkastaja johti, oli riittävästi aikaa, kykyä ja mahdollisuuksia selvittämään, onko vastaavia uhkahalleja heidän toimialueellaan.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi vuonna 2016 rakennustarkastajan syytteet, mutta Vaasan hovioikeus tuomitsi tarkastajan vuotta myöhemmin asiasta 30 päiväsakkoon. Rakennustarkastaja oli vaatinut syytteen hylkäämistä KKO:ssa.

KKO piti perjantaina antamassaan ratkaisussaan hovioikeuden tuomion voimassa mutta vapautti rakennustarkastajan velvollisuudesta korvata asianomistajien asianajopalkkioita.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti