Uutiset

Koronakoulu voidaan sulkea vaikka päivässä

Opetusministeriössä valmistellaan täyttä päätä lakimuutosta syksyn varalle. Etäopetusta ja lähiopetusta voitaisiin vuorotella tarpeen vaatiessa.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) korosti, että päätöstä palata kouluihin ei tehty vain pariksi viikoksi, sillä on mahdollista, että erityisjärjestelyjä täytyy jatkaa myös syksyllä. Kaikki on kiinni koronatartuntojen leviämisestä ja määrästä. Kuva: Mauri Ratilainen
Opetusministeri Li Andersson (vas.) korosti, että päätöstä palata kouluihin ei tehty vain pariksi viikoksi, sillä on mahdollista, että erityisjärjestelyjä täytyy jatkaa myös syksyllä. Kaikki on kiinni koronatartuntojen leviämisestä ja määrästä. Kuva: Mauri Ratilainen

Peruskoulut avaavat ovensa torstaina pitkän tauon jälkeen. Linjaus koskee myös varhaiskasvatusta, eli suositus pitää päiväkoti-ikäiset lapset kotona ei ole enää voimassa.

Kouluille on jo jaettu opetushallituksen ohjeistukset siitä, miten opetustunnit, ruokailu ja kuljetukset toteutetaan turvallisesti, jotta koronatartunnoilta vältyttäisiin.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) korostaa, että kouluja voidaan sulkea hyvinkin nopealla aikataululla, jos tartunta alkaisi levitä yksittäisessä koulussa.

– Jos tartunta havaitaan, niin kunnan terveysviranomaisilla on mahdollisuus sulkea koulu. Käytännössä se voidaan tehdä päivässä.

Kaksi kuukautta takana

Peruskouluissa on toteutettu etäopetusta nyt lähes kaksi kuukautta. Päätös nojasi valmiuslakiin. Hallitus linjasi pari viikkoa sitten, ettei etäopetuksen antaminen ole enää välttämätöntä.

Anderssonin mukaan kouluissa eletään nyt normaaliajan lainsäädännön alla.

– Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat ohjeistaneet kouluja ja näiden ohjeiden pohjalta kunnat tekevät omat ratkaisunsa.

Tiloja vapautunut

Ohjeiden mukaan opetusryhmille taataan väljyyttä erilaisin tilajärjestelyin. Nyt kun toisen asteen koulutus jatkuu etäopetuksena, niin sieltä vapautuvia tiloja voidaan hyödyntää peruskoulun ala- ja yläasteen opetusryhmissä.

Opetusryhmät pidetään tiukasti erillään. Porrastamista suositaan. Kevätjuhlia tai muita isoja yhteiskokoontumisia ei järjestetä. Sen sijaan ryhmän sisällä vaikkapa kevätjuhlan voi järjestää.

Erityisesti monet opettajat ovat olleet huolissaan riskiryhmän määritelmistä.

Ohje on, että hoitava lääkäri tai työterveyshuolto tekee päätöksen siitä, voiko riskiryhmään kuuluva olla koulussa.

Niin opettajat kuin oppilaat eivät saa tulla kouluun, jos heillä on vähänkään koronaan viittaavia oireita.

Lounaspaketti luokkaan

Andersson täsmensi kouluruokailun järjestämistä.

– Ruokailu voidaan järjestää koululuokissakin ja ruoka voidaan jakaa oppilaille yksilöllisesti. Myös valmiit lounaspaketit tulevat kysymykseen.

Opetusministeri korosti, että päätöstä palata kouluihin ei tehty vain pariksi viikoksi, sillä on mahdollista, että erityisjärjestelyjä täytyy jatkaa myös syksyllä. Kaikki on kiinni koronatartuntojen leviämisestä ja määrästä.

Lakiin muutoksia

Andersson kertoi, että opetusministeriössä valmistellaan muutosta perusopetuslakiin. Ideana on, että etä- ja lähiopetusta voidaan tarvittaessa vuorotella ensi syksynä, jos tarve niin vaatii koronan takia.

Lainmuutoksen valmistelu on kesken, joten hän ei ottanut tarkasti kantaa siihen, olisiko vuorottelu mahdollisesti koulukohtaista tai sidoksissa sijaintiin.

Koronatartunnoistahan yli puolet on todettu pääkaupunkiseudulla.

Kouluja on erilaisia

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen korostaa, että lukuvuoden loppu on monille tärkeä siirtymävaihe. Hänen mukaansa se pohjustaa ja helpottaa syyslukukauden aloittamista.

Heinosen mukaan käytännön järjestelyt perustuvat pitkälti kuntien ja koulujen omiin ratkaisuihin, koska siellä on paras asiantuntemus.

– On eri asia, puhummeko pienestä kyläkoulusta vai monen sadan oppilaan isosta koulusta.

Heinonen tähdentää, että luvattomia poissaoloja ei saa syntyä.

– Lupa poissaoloihin on haettava normaalisti rehtorilta. Luvan pitää perustua lääkärin arvioon. Yksittäisissä tapauksissa riskiryhmään kuuluva lapsi voi saada luvan olla pois lähiopetuksesta.

Rehtori harkitsee

Entä jos vanhemmat eivät uskalla lähettää lastaan kouluun koronapelon takia?

– Silloinkin lupaa täytyy hakea rehtorilta ja harkinta on hänen.

Heinonen muistuttaa, että poissaolojen myöntämisessä käytännön täytyy olla tasapuolinen kaikille.

Pudokkaat huolena

Maanantaina uutisoitiin, että Suomessa on jopa 4000 koulupudokasta. Pääjohtajalta kysyttiin, miten heidät tavoittaa, jos heitä ei ala kuulua kouluun.

– On havaittu, että pudokkaiden määrä voi kasvaa pitkien lomien jälkeen. Näin ollen myös etäopetus voi nostaa heidän määräänsä. Jos oppilas ei palaa kouluun, niin ensin otetaan yhteyttä hänen vanhempiinsa.

Jos tämä ei onnistu, niin sitten selvitellään asiaa sosiaaliviranomaisten kanssa.

Lasten oireet lieviä

Hallituksen kouluinfossa kuultiin myös THL:n lasten infektiolääkäri Otto Helveen tuoreimmat näkemykset.

Hänen mukaansa lasten koronaoireet ovat olleet varsin lieviä. Tämä tiedot selviävät kansainvälisistä seurantaraporteista.

– Sairaalaan joutuneet ovat olleet lähinnä alle yksivuotiaita tai riskiryhmään jonkin sairauden takia kuuluvia lapsia.

Hän tähdensi, että lapset levittävät tartuntaa paljon vähemmän kuin aikuiset. Hän tiivistikin, että lasten tautitaakka on pieni. Tästä syystä koulujen avaamisella on pieni merkitys taudin leviämiselle.

Tähän mennessä Suomessa on havaittu kolmisen sataa alle 16-vuotiaan koronatartuntaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti