Uutiset

Koronalomautusten hintalappu palkkatuloina: 350 miljoonaa euroa kuukaudessa – Lomautettuna on tasaisesti kaikkia tuloluokkia

GSE:n analyysin mukaan koronakriisi koettelee palkansaajia tasaisesti myös eri puolilla maata. Erillisenä ryhmänä korostuvat nuoret naiset, joihin lomautukset ovat osuneet suhteellisesti voimakkaimmin.
Muun muassa kaupan alan lomautukset ovat kohdistuneet voimakkaasti naisiin, mikä näkyy lomautustilastoissa. Muuten korona näyttää koetelleen palkansaajia tasaisesti eri ryhmissä. Kuva: Arttu Laitala
Muun muassa kaupan alan lomautukset ovat kohdistuneet voimakkaasti naisiin, mikä näkyy lomautustilastoissa. Muuten korona näyttää koetelleen palkansaajia tasaisesti eri ryhmissä. Kuva: Arttu Laitala

Koronakriisin aiheuttamat irtisanomiset ja erityisesti lomautukset ovat aiheuttaneet Suomen kansantalouteen ison palkkaloven.

Menetetty palkkasumma on tällä hetkellä noin 350 miljoonaa euroa kuukaudessa, mikäli kaikki lomautetut ovat lomautettuina samaan aikaan. Menetys on kolmisen prosenttia palkansaajien koko palkkasummasta.

Laskelman teki Helsinki Graduate School of Economics (GSE). Arviossa on käytetty vertailupohjana vuoden 2018 palkkatuloja, ja lomautustilanne on huomioitu huhtikuun 20. päivään saakka.

– Tämä on ensimmäinen karkea arvio, korostaa sen akateeminen johtaja Otto Toivanen.

GSE on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska handelshögskolanin sekä Helsingin yliopiston taloustieteen koulutus- ja tutkimusyksikkö.

”Koronakriisi kohtelee tasaisen kaltoin”

GSE:n analyysin mukaan lomautukset ovat kohdistuneet hyvin tasaisesti eri tuloluokkiin.

– Koronakriisi osuu suomalaisiin palkansaajiin jossain mielessä tasa-arvoisemmin kuin työttömyys ja lomautukset 2019, Toivanen kertoo.

Nyt lomautettuja on tasapuolisesti aina yli 100 000 euroa ansaitsevia myöden. Vuonna 2019 työttömäksi ja lomautetuksi joutui Toivasen mukaan pääosin vähän ansaitsevia ihmisiä.

Epidemian seuraukset ovat kohdistuneet lomautuksina tasaisesti myös eri koulutusastesiin. Sama koskee Suomea maantieteellisesti.

– Koronakriisi kohtelee maakuntia tasaisen kaltoin, Toivanen summaa.

Nuorten naisten osuus johtunee esimerkiksi ravintola-alasta

Selvä poikkeus kokonaisuudessa ovat nuoret naiset. Heihin lomautukset ovat kohdistuneet selvästi voimakkaimmin.

– Tämä saattaa johtua siitä, miten naiset ovat töissä eri toimialoilla, Toivanen pohtii.

Esimerkisi rajusti koronakriisistä kärsineet kaupan sekä majoitus- ja ravintola-alat ovat vahvasti juuri nuorten naisten työllistämiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic