Uutiset

Koronan seuraukset ovat lapsille vakavammat kuin tauti itse – Unicefin mukaan vakava aliravitsemus lisääntyy huimasti

YK:n lastenjärjestön mukaan humanitaariset järjestöt tarvitsisivat 2,4 miljardia dollaria lisärahoitusta lasten suojelemiseksi nälältä.
Koronapandemia ja sen seuraukset ovat syöksemässä miljoonia lapsia aliravitsemukseen. Kuva: epa08518834
Koronapandemia ja sen seuraukset ovat syöksemässä miljoonia lapsia aliravitsemukseen. Kuva: epa08518834

YK:n lastenjärjestö Unicef pelkää miljoonien lasten jäävän alikasvuisiksi koronapandemian seurauksena. Unicefin mukaan jopa 6,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta on vaarassa jäädä vakavasti alikasvuisiksi, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä.

Unicef viittaa lääketieteelliseen Lancet-lehteen, jossa julkaistun analyysin mukaan 80 prosenttia näistä lapsista asuu Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore kertoo koronapandemian jälkiseurausten aiheuttavan lapsille enemmän haittaa kuin itse tauti.

– Lapsiperheköyhyys on lisääntynyt ja ruokaturva heikentynyt. Pandemia katkaisi ruoan tuotantoketjuja ja hankaloittaa ravitsemuspalvelujen tarjoamista. Ruoan hinta nousi huimasti. Seurauksena lasten ruokavalio huononee ja aliravitsemus kasvaa, Fore muistuttaa Unicefin tiedotteessa.

Alikasvuisuus on hengenvaarallinen aliravitsemuksen muoto, jossa lapsi jää liian laihaksi ja heikoksi. Unicefin mukaan jo ennen koronapandemiaa 47 miljoonaa lasta kärsi alikasvuisuudesta vuonna 2019. Järjestön mukaan humanitaariset järjestöt tarvitsevat pikaisesti 2,4 miljardia dollaria lisärahoitusta lasten suojelemiseksi nälältä.

– Emme voi antaa lasten tulla koronapandemian unohdetuiksi uhreiksi, Henrietta Fore sanoo.

Lancetin julkaiseman analyysin mukaan alikasvuisuuden esiintyvyys alle viisivuotiailla lapsilla voi nousta 14,3 prosentilla matalan ja keskitulotason maissa vuonna 2020 koronapandemian aiheuttamien sosioekonomisten ongelmien vuoksi. Tämä tarkoittaa, että joka kuukausi kuolisi yli 10 000 lasta enemmän. Puolet näistä kuolemista tapahtuisi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

YK-järjestöt varoittavat, että alikasvuisuuden lisääntyminen on vain jäävuoren huippu. Koronapandemia lisää myös muita virheravitsemuksen muotoja kuten lyhytkasvuisuutta, hivenaineiden puutetta sekä toisaalta myös ylipainoisuutta ja liikalihavuutta.

Esimerkiksi Afganistanissa ja Haitissa tartunnan pelko ja terveydenhuollon ammattilaisten suojavälineiden puute on johtanut arviolta 40 prosentin ja 73 prosentin laskuun sairaalassa hoidettavien vakavasta alikasvuisuudesta kärsivien lasten määrässä. Keniassa vastaavat hoidot laskivat 40 prosentilla. Koronapandemian vuoksi ympäri maailmaa yli 250 miljoonaa lasta ei saa A-vitamiinilisää.

Uusimmat

Fingerpori

comic