Uutiset

Koronan seurausta tämäkin: Eduskunnan matkakuluissa tänä vuonna miljoonasäästöt

Hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan säästöt riittävät kattamaan koronan aiheuttamat yllättävät lisämenot. Etä-äänestyksiin varautumiseen on kulunut satoja tuhansia euroja.
Eduskunnan täysistuntoihin osallistuvien määrä on korona-aikana yleensä rajoitettu enintään 74 edustajaan kerralla. Kuva: Mauri Ratilainen
Eduskunnan täysistuntoihin osallistuvien määrä on korona-aikana yleensä rajoitettu enintään 74 edustajaan kerralla. Kuva: Mauri Ratilainen

Eduskunta on tänä vuonna säästänyt ainakin 1,8 miljoonaa euroa matkakuluja koronaepidemian takia. Valiokuntien ulkomaanmatkat ovat olleet jäissä ja eduskuntaistunnot on viety läpi supistetulla kokoonpanolla muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Valiokuntien ja valtuuskuntien matkoihin oli budjetoitu tälle vuodelle 1,3 miljoonaa euroa. Siitä on käytetty vain noin 189 000 euroa. Tämä säästää eduskunnan menoja noin 1,1 miljoonaa euroa.

Kansanedustajien kotipaikan ja eduskunnan välisiin matkakuluihin oli budjetoitu runsaat 2 miljoonaa euroa. Niihin on tähän mennessä uponnut vain 1,25 miljoonaa euroa. Säästöä tulee yli 700 000 euroa, koska kansanedustajat ovat voineet hoitaa eduskuntatyötä myös kotoa käsin.

Valiokunnat ovat kuulleet asiantuntijoita Teams-yhteyden avulla. Se on säästänyt heidän eduskunnalta laskuttamia matkakuluja.

Henkilökunnan pikkujoulujakaan ei järjestetty. Niihin olisi kulunut 30 000–35 000 euroa.

On korona aiheuttanut eduskunnalle myös lisämenoja. Hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan niitä on syntynyt etenkin etä-äänestysjärjestelmien rakentamisesta.

Niihin on pitänyt hankkia muun muassa ohjelmistoja, vaikka vielä etä-äänestämistä ei ole tarvinnut käyttää. Järjestelyt on tehty sitä varten, jos koronatilanne menee todella pahaksi ja liikkuminen käy mahdottomaksi.

– Kun erityisjärjestelyt lasketaan yhteen, puhutaan sadoista tuhansista euroista.

Rauhio huomauttaa, että vaikka koronaepidemia menee ohi, ei tiedetä, miten maailma tulevaisuudessa muuttuu.

– Nämä järjestelyt voivat olla käytössä toisenlaisissakin kriiseissä.

Lisäksi eduskunnassa liikkuville on ollut jaossa hengitysmaskeja, mikä vie kymmeniä tuhansia euroja. Myös käsien desinfiointiin on hankittu välineitä.

Eduskunta on maksanut myös henkilökunnan ja kansanedustajien koronatestauksista aiheutuneita kuluja.

Kaiken kaikkiaan eduskunnan toimintamenoissa ei tule Rauhion mukaan ainakaan ylityksiä, vaikka budjetin sisällä menoja on jouduttu suuntaamaan uudelleen.

– Yllättäviä lisämenoja on tullut aika paljon, mutta säästöt riittävät kattamaan ne.

Poikkeusjärjestelyjä

Ensi vuoden valtiopäivien avajaiset 3. helmikuuta järjestetään Finlandia-talossa ilman kutsuvieraita.

Valtiopäivien ekumeenista juhlajumalanpalvelusta Helsingin tuomiokirkossa voi seurata verkkolähetyksenä.

Valtiopäivien avajaisten jälkeen ei ole kahvitarjoilua eikä iltaohjelmaa.

Eduskunnan valiokuntien ja toimielinten ulkomaanmatkat ovat olleet tauolla viime keväästä lähtien.

Eduskunta kokoontuu supistetussa kokoonpanossa siten, että vain osa kansanedustajista on paikalla. Poikkeuksena ovat luottamus- ja budjettiäänestykset.

Eduskunnan yleisölehteri on suljettuna ja vierailijoiden vastaanotto lopetettu.

Henkilökunta tekee pääosin etätöitä.

Fingerpori

comic