Uutiset

Ensimmäiset koronarokotteet saapuivat Suomeen, riittävät noin 5000 ihmiselle

Koronarokotteiden kuljetus EU-maihin on valtava logistinen haaste. Rokotteen kuljetus vaatii katkeamattoman kylmäketjun, mutta kuljetusten uhkana on myös järjestäytynyt rikollisuus.
Koronarokotukset aloitetaan eri puolilla Suomea heti kun rokotteet on saatu Suomeen ja sairaanhoitopiirien käyttöön. Kuva: Anna Muotka
Koronarokotukset aloitetaan eri puolilla Suomea heti kun rokotteet on saatu Suomeen ja sairaanhoitopiirien käyttöön. Kuva: Anna Muotka

Ensimmäiset koronavirusrokotteet ovat saapuneet Suomeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio STT:lle. Ensimmäinen erä tuli Suomeen tänä aamuna.

Suomeen tuli erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta, yhteensä 9  750 rokoteannosta. Tämä riittää 4  875 ihmisen rokottamiseen.

Kontion mukaan rokotteet toimitetaan 975 kappaleen pakkauksissa ja näitä saatiin Suomeen kymmenen kappaletta.

Rokotusten on määrä alkaa yliopistosairaaloissa tämän viikonlopun aikana. Tarkoituksena on, että ensimmäinen rokotus annetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, kertoo Kontio.

Varsinaiset rokotukset alkavat kaikissa EU-maissa Suomi mukaan lukien huomenna sunnuntaina 27. joulukuuta.

Suomessa ensimmäisenä rokotetaan kriittisimmässä koronaviruspotilastyössä olevat henkilöt eli koronapotilaita hoitavat lääkärit, sairaanhoitajat ja teho-osastojen työntekijät.

Rokotusjärjestyksessä seuraavaksi tulevat 70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt.

Kolmannessa vaiheessa rokotukset annetaan riskiryhmään kuluville henkilöille.

Rokotusjärjestyksestä säädetään valtioneuvoston rokotusasetuksella, joka astui voimaan juuri ennen joulua.

Suomen linjaus on se, että koronarokote annetaan kaikille, jotka sen haluavat. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Kuljetukset valtava haaste

Euroopan komissio antoi myyntiluvan Pfizerin ja BioNTechin rokotteelle 21. joulukuuta. Euroopan lääkevirasto EMA suositteli ehdollisen myyntiluvan myöntämistä yksimielisesti.

Ehdollinen myyntilupa tarkoittaa sitä, että lupa myönnetään siinä vaiheessa, jossa rokotteen turvallisuudesta on riittävä varmuus, mutta tuotannollisen puolen asioita voi olla vielä viimeistelemättä.

EMA:n myöntämä myyntilupa on vielä tässä vaiheessa voimassa vuoden kerrallaan.

Nyt markkinoille tuleva rokote on ensimmäinen koronarokote, jota saa käyttää EU:n alueella.

Myöhemmin EU-maiden käyttöön on tulossa myös muiden lääkeyhtiöiden kehittelemiä koronarokotteita.

Pfizerin ja BioNTechin rokotteen kuljetukseen liittyvä logistiikka on vaativa urakka, sillä rokote on säilytettävä 70 pakkasasteen kylmyydessä.

Lisäksi rokotteiden kuljetukseen liittyy turvallisuusriskejä, joista kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on varoittanut.

Kuljetuksiin liittyvien riskien lisäksi Interpol on varoittanut väärennettyjen rokotteiden myynnistä, jota tapahtuu muun muassa internetissä.

Uutista päivitetty 26.12. kello 11.16.

Uusimmat

Fingerpori

comic