Uutiset

Koronarokotukset voivat alkaa EU:ssa 10 päivän kuluttua – Ursula von der Leyen vaatii, että rokotukset alkavat samanaikaisesti EU:ssa

Unionin jäsenmaat voivat alkaa rokottaa kansalaisiaan vasta, kun Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt rokotteen.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan rokottaminen alkaa EU:ssa joulukuun lopulla. Kuva: JOHN THYS / EPA
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan rokottaminen alkaa EU:ssa joulukuun lopulla. Kuva: JOHN THYS / EPA

Euroopan unionin jäsenvaltiot voivat aloittaa koronarokotukset kymmenen päivän päästä 27. joulukuuta. Asian vahvistaa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Itävalta, Saksa ja Italia.

EU on saanut kritiikkiä yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin rokotteen hitaasta hyväksymisprosessista.

Britanniassa rokotukset alkoivat joulukuun alussa ja Yhdysvalloissa maanantaina. Britanniassa noin 140 000 ihmistä on saanut jo rokotteen.

Unionin jäsenmaat voivat alkaa rokottaa kansalaisiaan vasta, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt rokotteen. EMA:n odotetaan tekevän päätöksensä joulukuun 21. päivä.

EU-diplomaatti kertoi uutistoimisto Reutersille keskiviikkona, että EU voisi hyväksyä Pfizerin ja Biontechin rokotteen joulukuun 23. päivä. Von der Leyen vahvisti aikataulun.

– Rokottaminen alkaa kaikkialla EU:ssa joulukuun 27.–29. päivä, von der Leyen tviittasi.

Hän on aiemmin vaatinut, että rokotukset alkavat samana päivänä kaikissa EU-maissa. Myös Espanja on vaatinut samaa.

Rokottamisen aloittamista suunnitellaan

Italia ilmoitti, että se aloittaa terveydenhuollon työntekijöiden rokottamisen 27. joulukuuta. Samana päivänä Itävalta aloittaa kansalaisten suojaamisen rokotteella.

Saksassa toivotaan, että koronarokotukset saadaan nopeasti käyntiin. Keskiviikkona Saksassa raportoitiin yli 900 ihmisen kuolleen koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, mikä on suurin lukema koko pandemian aikana.

Saksassa kiristettiin tällä viikolla koronarajoituksia. Esimerkiksi koulut ja suurin osa kaupoista suljettiin.

– Jos katsomme, kuinka monet ihmiset kuolevat nyt koronavirukseen, tiedämme kuinka monia ihmisiä rokote voi pelastaa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi.

Biontechin lääketieteellinen johtaja Özlem Türecin mukaan ”maraton” ei ole vielä loppu rokotevalmistajalle.

– Työntekijämme Biontechissä työskentelevät öisin ja viikonloppuisin, ja he ovat lykänneet lomiaan. He jatkavat joulun yli varmistaakseen, että rokotteen jakelu tapahtuu nopeasti, Türecin sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic