Uutiset

Koronasta toipumista nopeuttavaa lääkettä voitaisiin luvan kanssa kokeilla Suomessakin – yhtään lupahakemusta ei ole kuitenkaan tehty

Remdesiviriä käytetään jo Yhdysvalloissa. Myös Euroopassa testauksia on tehty pitkin kevättä.
Remdesiviriä on testattu Euroopassa jo jonkin aikaa. Tanskassa ylilääkäri Henrik Nielsen nouti 27. maaliskuuta paketin lääkettä, jota testattiin koronapotilaisiin Aalborgin yliopistollisessa sairaalassa. Kuva: HENNING BAGGER / EPA
Remdesiviriä on testattu Euroopassa jo jonkin aikaa. Tanskassa ylilääkäri Henrik Nielsen nouti 27. maaliskuuta paketin lääkettä, jota testattiin koronapotilaisiin Aalborgin yliopistollisessa sairaalassa. Kuva: HENNING BAGGER / EPA

Remdesivir on 2010-luvun alkupuolella ebolaa vastaan kehitetty viruslääke. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa sen on todettu tehoavan vaikeasti oireileviin koronapotilaisiin, ja perjantaina maan lääkeviranomainen FDA antoi luvan sen kokeelliseen käyttöön vakavissa tapauksissa.

Lännen Media kertoi viikonloppuna, että remdesiviriä on käytetty vastaavalla tavalla myös Euroopassa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yksikön päällikkö Jukka Sallinen mainitsi tässä yhteydessä, että periaatteessa lääkettä voidaan käyttää jo nyt Suomessakin. Sitä varten sairaala-apteekin pitää hakea lääkärille Fimean erityislupa.

Maanantaina Fimeasta kerrottiin, että yhtään lupaa ei ole toistaiseksi haettu.

Tutkimustulokset ristiriitaisia

Remdesivir ei ole ihmelääke. Se ei paranna potilasta koronaviruksen aiheuttamasta taudista eikä välttämättä vaikuta kuolleisuuteen.

Sen sijaan yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin lääkkeen lyhentävän sairaalahoidossa olevien vakavaa koronainfektiota sairastavien toipumisaikaa 31 prosentilla. Lääkkeellä hoidetut potilaat toipuivat keskimäärin 11 päivässä. Lumelääkettä saaneiden toipuminen kesti 15 päivää.

Sikäläisen määritelmän mukaan potilaan tila on vakava, jos veren happipitoisuus on matala tai jos potilas tarvitsee happihoitoa tai on hengityslaitteessa.

Toisaalta Kiinassa aiemmin tehdyn suppean ja osin kesken jääneen kliinisen tutkimuksen tulosta luonnehdittiin flopiksi. Siellä remdesivir ei parantanut potilaiden tilaa.

Lisäksi 18 potilaan kohdalla lääkehoito jouduttiin keskeyttämään sivuvaikutusten vuoksi. Niitä on havaittu erityisesti maksan toiminnassa.

WHO:lla laaja Solidarity-tutkimus

Tutkimukset joka tapauksessa jatkuvat nopealla aikataululla. Esimerkiksi maailman terveysjärjestön WHO:n Solidarity-tutkimukseen osallistuu yli sata maata.

Solidarity ei keskity ainoastaan remdesiviriin.

Siinä selvitetään myös reumalääkkeenä käytettävän hydroksiklorokiinin ja malarialäkkeennä käytettävän klorokiinin tehoa covid-19-tautiin.

Sama pätee interferoni beeta1a:han sekä lopinaviiriin ja ritonaviiriin. Ensiksi mainittua käytetään MS-taudin hoitoon. Kaksi jälkimmäistä ovat hiv-lääkkeitä.

Myös Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut oman tutkimuksensa remdesivirin hyödyllisyydestä koronavirustaudin hoidossa.

Lääkeyhtiön kurssi lähti nousuun

Lääkkeen kehittäneen Gilead Sciencesin osakkeiden pörssikurssi ampaisil kovaan nousuun sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump kertoi viranomaisten hyväksyneen remdesivirin käytön koronaviruspotilailla.

Lääkeyhtiön toimitusjohtaja Daniel O’Day kertoi yhtiön lahjoittavan varastossaan olevat 1,5 miljoonaa lääkeannosta ja myyvän tuotetta jatkossa edullisesti.

Kaikki eivät ole uutisesta kuitenkaan yhtä innoissaan. Esimerkiksi Trumpin neuvonantajana tunnetuksi tullut immunologi Anthony Fauci luonnehti viranomaispäätöstä edeltäneen tutkimuksen tuloksia positiivisuudestaan huolimatta vaatimattomaksi.

Faucin mielestä tehdyt testit voivat lähinnä näyttää suuntaa paremman hoitokeinon kehittämiselle. Remdesiviristä ei lopulta ollut tehokkaaksi lääkkeeksi myöskään verenvuotokuume ebolaan, tautiin, jota vastaan Gilead Scinces sen alun perin kehitti.

Kaiken kaikkiaan eri puolilla maailmaa testataan kenties jopa satojen eri lääkkeiden vaikutuksia koronapotilaisiin. Joukossa on myös suomalaisia tuotteita.

Remdesivir kehitettiin ebolalääkkeeksi

Remdesivir eli remdesiviiri on virustautien hoitoon tarkoitettu lääkeaine.

Sen kehitti yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Gilead Sciences 2010-luvun alkupuolella.

Lääke pysäyttää viruksia estämällä niiden RNA-ketjujen toiminnan. Se ei siis vaikuta viruksen potilaassa laukaisemiin immuunipuolustuksen reaktioihin vaan itse virukseen ja sen lisääntymiseen.

Lääke annetaan potilaalle ruiskeena suoneen.

Alun perin remdesivir kehitettiin ebolan hoitoon.

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume. Keskimäärin puolet tartunnan saaneista kuolee.

Kaikkien aikojen pahimpana ebolaepidemiana pidetään Guineasta helmikuussa 2014 laajalle Länsi-Afrikkaan levinnyttä epidemiaa.

Remdesivir ei kuitenkaan tehonnut ebolaa vastaan kovin hyvin.

Uusimmat

Fingerpori

comic