Uutiset

Koronatartuntojen määrä kasvaa eri puolilla maailmaa rajusti – 18 miljoonan raja ylittyi maanantaiaamuna

Yhdysvalloissa varmistettuja tartuntoja on jo yli 4,6 miljoonaa. Suomessa pandemia on pysynyt kurissa. Viikonloppuna tartuntoja varmistui kymmenkunta vuorokaudessa.
Koronakriisi on kaikkea muuta kuin ohi. Suomessakin viranomaiset saattavat kohta suositella maskin käyttöä ainakin julkisissa liikennevälineissä. Kuva on Italian Milanon metrosta sunnuntailta. Kuva: Mourad Balti Touati / EPA
Koronakriisi on kaikkea muuta kuin ohi. Suomessakin viranomaiset saattavat kohta suositella maskin käyttöä ainakin julkisissa liikennevälineissä. Kuva on Italian Milanon metrosta sunnuntailta. Kuva: Mourad Balti Touati / EPA

Koronapandemian maailmanlaajuista etenemistä seuraavan yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston mukaan varhain maanantaiaamuna ylittyi 18 miljoonan varmistetun tartunnan synkkä raja. Koronakuolemia on globaalisti lähes 700 000.

Eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa, jossa lukema on yli 4,6 miljoonaa. Kakkosena tulee Brasilia 2,7 miljoonalla tartunnalla.

Luvut ovat kasvussa. Muiden muassa yhdysvaltalainen uutistoimisto CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoivat maanantaina, että Yhdysvalloissa pandemia on levinnyt uuteen vaiheeseen ja uusille alueille. Se ei ole enää vain ruuhkaisten kaupunkien vitsaus. Nyt se etenee myös maaseudulla.

Laivasta tuli pesäke Norjassa

Myöskään Euroopan luvut eivät osoita laantumisen merkkejä. Käyrät ovat taas huolestuttavasti koholla erityisesti Espanjassa mutta myös Ranskassa ja Saksassa.

Suomen luvuissa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia. Viikonloppuna varmistettuja tapauksia oli kymmenkunta kappaletta vuorokaudessa.

Ruotsissakin tilanne näyttää kehittyneen hyvään suuntaan. Silti länsinaapurin vuorokausittaiset luvut ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Ne kertovat noin 300 tartunnasta vuorokaudessa.

Yksittäisiä tartuntalähteitä on todettu myös muun muassa Norjassa. Reuters uutisoi ainakin 40 ihmisen saaneen tartunnan Hurtigrutenin risteilyaluksella Roald Amundsenilla.

Sairastuneista 36 on tiettävästi laivan miehistön jäseniä. Varustamo pitää todennäköisenä, että virus tuli laivalle filippiiniläisen työntekijän mukana.

Filippiineillä synkkiä lukuja

Filippiinit on tällä hetkellä yksi maailman pahimmista koronamaista. Maassa on jo yli varmistettua 100 000 tartunta, ja määrä kasvaa. CNN:n mukaan pelkästään sunnuntaina viranomaiset raportoivat yli 5 000 tartuntaa.

Luvut ovat synkentyneet myös muun muassa Intiassa, Etelä-Afrikassa, Argentiinassa ja Kolumbiassa.

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on kirjattu yhteensä jo yli 200 000 koronakuolemaa. Eniten niitä on Brasiliassa, jossa terveysministeriö kertoi pelkästään sunnuntaina jälleen 541 uudesta kuolemantapauksesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti