Uutiset Helsinki

Koronatestejä tehdään lähes puolet vähemmän kuin kapasiteettia olisi – "Testeille ei yksinkertaisesti ole ollut niin paljoa tarvetta"

THL:n ohjeistus muuttui huhtikuun puolivälissä, mutta testien määrä ei ole noussut ennakoidulla tavalla. Yksi syy näyttää olevan se, että rajoitustoimet ovat tehonneet myös muihin hengitystieinfektioihin.
Koronatestien määrää on tarkoitus kasvattaa nopeasti kaksinkertaiseksi ja myöhemmin tavoitteena on kolminkertaistaa testikapasiteetti. Myös vasta-ainetestaus käynnistetään laajamittaisena. Kuva: Ossi Ahola
Suomen kapasiteetti koronatestien ottamiseksi on lisääntynyt merkittävästi maaliskuusta. Kuva: Ossi Ahola

Koronaviruksen päivittäinen testauskapasiteetti on saatu nostettua Suomessa noin 5 500 testiin, mutta testeihin on hakeuduttu huhtikuun lopussa niin vähän, että lähes puolet kapasiteetista jää käyttämättä.

Joiltakin oireistaan ilmoittaneilta henkilöiltä testejä on yhä evätty, mutta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkusen mukaan tärkein syy kapasiteettia selvästi alhaisempiin testimääriin näyttää olevan hengitystieinfektioiden vähäinen esiintyminen.

– Epideeminen tilanne on Suomessa nyt sellainen, ettei testeille yksinkertaisesti ole ollut niin paljoa tarvetta, hän toteaa.

Virolainen-Julkunen arvioi, että kyse ei enää ole tiukasta testikynnyksestä kuten aiemmin.

Ministeriössä johtopäätös on, että nyt kuusi viikkoa voimassa olleet liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat toimineet niin tehokkaasti, että koronaviruksen leviäminen on hidastunut todella merkittävästi.

– Rajoitusten tehoamisesta kertoo sekin, että tänä keväänä myös kausi-influenssaa on ollut selvästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Vähäisen tarpeen lisäksi testimääriä pitää alhaisina Virolainen-Julkusen arvion mukaan myös se, että osa lievästi oireilevista jää sairastamaan kotiinsa, eikä hakeudu testeihin.

Tiukka linja muuttui pari viikkoa sitten

Tilanne on muuttunut huomattavasti huhtikuun ensimmäisiltä kahdelta viikolta.

Tuolloin Suomessa oli valmius noin 3 000 päivittäiseen testiin, mutta niitä otettiin keskimäärin vain 1 800 päivässä.

Syy vähäiselle testimäärälle oli ennen kaikkea se, että sairaanhoitopiireissä pidettiin liian tiukkaa kynnystä testeihin pääsylle. Esimerkiksi monia hoitoalalla työskenteleviä käännytettiin testeistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen vastaisesti.

Myös pula testitarvikkeista ja suojavälineistä muodosti pullonkaulan testaamisen laajentamiselle. Testikapasiteetti eli laboratorioiden valmius analysoida koronanäytteitä jäi täyttämättä.

Huhtikuun 15. päivänäTHL muutti ohjeistustaan testien ottamisesta siten, että koronatesteihin alettiin ohjata kaikki potilaat, joilla on koronainfektion kaltaisia oireita. Aiemmin testattiin vain riskiryhmiin kuuluvat sekä hoitohenkilöstö ja muut kriittisillä aloilla työskentelevät.

Tehtyjen testien määrä on muutoksen jälkeen jäänyt kauas täydestä kapasiteetista.

Huhtikuun puolivälin jälkeen päivässä on testattu keskimäärin 2 900 henkilöä, vaikka kapasiteetti sallisi nyt jo lähes tuplamäärän.

Virolainen-Julkunen sanoo, että testimäärän odotettiin nousevan muutoksen jälkeen selvästi enemmän. Nyt päivittäinen testaus on lisääntynyt noin tuhannella viime viikoista.

Virolainen-Julkunen arvioi, että THL:n uuden ohjeistuksen voimaan saattaminen on voinut tapahtua pienellä viiveellä, mutta enää se tuskin vaikuttaa.

– Viime päivinä olemme varmistelleet sairaanhoitopiireiltä, että testaamisessa noudatetaan madallettua kynnystä, eikä tietoomme ole enää tullut, että testejä evättäisiin oireista ilmoittaneilta, lääkintöneuvos kertoo.

”Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti”

Viiden sairaanhoitopiirinkoronanäytteet testaavan Fimlabin toimitusjohtaja kertoo samansuuntaista viestiä testimäärien kehityksestä.

Fimlabin sairaanhoitopiireissä positiivisia koronanäytteitä on ollut viime aikoina noin neljä prosenttia testeistä.

Toimitusjohtaja Ari Miettinen arvioi lukemaa niin, että ihmisiä on testattu uuden ohjeistuksen mukaisella matalalla kynnyksellä.

– Koronan ja muiden hengitystieinfektioiden esiintyvyys vain näyttää olevan niin vähäistä, ettei oireilevia kerta kaikkiaan ole alueella enempää, hän toteaa.

Testikapasiteettia pitää Virolainen-Julkusen mukaan yhä nostaa. STM:n tavoitteena on kyetä kymmeneen tuhanteen päivittäiseen testiin kesän alussa.

– Vaikka tartunnat nyt vähenevät, tilanne voi muuttua hyvin nopeasti, hän huomauttaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic