Uutiset

Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat

Koronaviruksen virallisten kuolonuhrien määrä nousi nopeasti viikonlopun aikana. Maanantaiaamun tilanne on 81 kuollutta Kiinassa. Finnairin osake putosi pörssin avauksessa 3,5 prosenttia.
Wuhanissa Kiinassa sotilaat vartioivat liikennettä kaupunkiin ja ulos kaupungista. Kuva: STRINGER
Wuhanissa Kiinassa sotilaat vartioivat liikennettä kaupunkiin ja ulos kaupungista. Kuva: STRINGER

Kiinasta maailmalle leviävä koronavirus näyttää osoittautuvan ennakoitua merkittävämmäksi, sillä kuolonuhrien määrä on noussut jo yli kahdeksaankymmeneen Kiinassa.

Kiinassa on tällä hetkellä noin 2 700 varmistettua koronavirustapausta. Sekä kuolonuhrien määrä ja varmistetut tapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. Puolet varmistetuista tapauksista on Hubein provinssista, jonka pääkaupunki on Wuhan.

Kiinalaisviranomaisten mukaan virus voi levitä ennen kuin sen oireet ilmenevät, mikä vaikeuttaa leviämisen estämistä. Kiinasta alkanut koronan tapainen Sars-virus ei aikanaan levinnyt vielä itämisvaiheessa.

Levinnyt jo ympäri maailmaa

RNA-pohjainen koronavirus saattaa myös mutatoitua levitessään, mikä voi tehdä entistä siitä vaarallisemman. Useimmat kuolonuhrit ovat tähän mennessä olleet ennakkoon sairaita tai iäkkäitä.

Viruksen epäillään alkaneen ennen vuodenvaihdetta kiinalaiselta ruokatorilta, jossa se olisi tarttunut ihmiseen käärmeistä, jotka puolestaan olisivat saaneet sen lepakolta. Molempia eläimiä myydään kiinalaiskauppahalleissa ja toreilla.

Koronavirus on tällä hetkellä levinnyt muun muassa Ranskaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Japaniin sekä useisiin Aasian maihin. Kiinan ulkopuolella ei kuitenkaan ole kuolonuhreja.

Finnairin osake laski maanantainaamuna 3,5 prosenttia. Myös Aasian pörssit ovat laskussa. Kuva: Kimmo Penttinen
Finnairin osake laski maanantainaamuna 3,5 prosenttia. Myös Aasian pörssit ovat laskussa. Kuva: Kimmo Penttinen

Osakemarkkinat laskivat – Finnair kyykkäsi

Osakemarkkinat reagoivat maanantaiaamuna viikonlopun aikana pahentuneeseen tilanteeseen. Japanin Nikkei-indeksi koki suurimman pudotuksen viiteen kuukauteen, kun se putosi kaksi prosenttia.

Myös matkailuosakkeet kärsivät, kun Kiina on perunut ryhmämatkoja ulkomaille ja sulkenut kokonaisia kaupunkeja maan sisällä. Tämä vaikuttaa sekä maailmanlaajuiseen turismiin että Kiinan kuluttajamarkkinoihin.

Kiinalaisia lentoja ja ryhmämatkoja on peruttu myös Suomeen. Finnairin osake avasi maanantaina 20 sentin ja 3,5 prosentin laskussa. Suunta oli aluksi alaspäin.

Nousussa olivat puolestaan sairaaloissa käytettäviä kasvosuojaimia ja desinfiointiaineita valmistavien yritysten osakkeet.

Uusimmat

Fingerpori

comic