Uutiset

Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan

Koronavirus on tappanut yli sata ihmistä Kiinassa. Tartuntoja on todettu jo yli 4 500. Sekä kuolonuhrien että tartuntojen määrät ovat kasvaneet nopeasti viime päivinä. Virus on levinnyt Euroopassa ainakin Saksaan ja Ranskaan.
Lontoossa jotkut pitivät kasvomaskeja koronaviruksen pelon takia. Kuva: ANDY RAIN
Lontoossa jotkut pitivät kasvomaskeja koronaviruksen pelon takia. Kuva: ANDY RAIN

Kiinan Wuhanista alkanut koronavirus leviää nopeasti. Todettuja tartuntatapauksia on nyt yli 4 500 ja varmistettuja kuolonuhreja 106.

Kaikki uhrit ovat kuolleet Kiinassa. Kuutta lukuun ottamatta he olivat Wuhanissa. Yksi kuolonuhri oli Pekingissä.

Wuhanin kaupunki on suljettu niin tiukasti kuin autoritaarinen valtio sen pystyy tekemään, mutta silti viruksen leviämistä ei ole aukottomasti pystytty estämään. Esimerkiksi Japani aikoo lennättää kansalaisiaan Wuhanista charter-lennolla Japaniin.

Koronavirus tarttuu kiinalaistutkijoiden mukaan jo itämisaikana ennen oireiden ilmenemistä. Se ei kuitenkaan toistaiseksi ole merkittävästi tappanut nuoria ja perusterveitä ihmisiä, vaan uhrit ovat olleet keski-ikäisiä tai iäkkäitä, joilla on perussairaus.

Tartuntatapauksia raportoidaan jatkuvasti eri puolilta maailmaa. Saksassa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta Starnbergissa Munchenin lähistöllä.

Ulkoministeriö suosittaa Hubein välttämistä

Ulkoministeriön matkustustiedotetta päivitettiin maanantaina koronaviruksen takia. Kiinan turvallisuustaso on ”noudata tavanomaista varovaisuutta”.

Poikkeava turvallisuustaso on Hubein maakunnassa, jossa ohje on ”vältä tarpeetonta matkustamista”.

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia Kiinassa käsihygieniaan ja välttämään eläinkontakteja sekä toreja, joissa myydään eläviä eläimiä.

THL:n mukaan Saksan ulkopuolella todettuihin koronatartuntoihin ei toistaiseksi ole liittynyt jatkotartuntoja.

Suuri osa alkuvaiheen tartunnoista liittyy Wuhanin torilla oleskeluun, mutta tarkkaa alkuperää ei ole varmistettu. Torilla myydään mereneläviä ja eläviä eläimiä.

Yhdysvallat on kehottanut kansalaisiaan välttämään Kiinaan matkustamista.

Näkyviä vaikutuksia maailmantalouteen

Öljyn hinta ja osakemarkkinat ovat olleet laskussa koronaviruksen leviämisen takia. Yhdysvaltojen S&P-indeksi sulkeutui maanantaina 1,6 prosentin laskussa.

Erityisen kovan iskun ottaa matkailuala. Finnairin osakkeen arvo putosi 5 prosenttia maanantaina. Kiina on ilmoittanut pysäyttävänsä ryhmämatkat ulkomaille, millä on valtava merkitys matkailualaan.

Lentokentät yhdistävät maailman suurkaupungit toisiinsa, mikä vaikeuttaa epidemian leviämisen estämistä ympäri maailman. Saksassa Dusseldorfin lentokentällä oli tietoa koronaviruksesta. Kuva: SASCHA STEINBACH
Lentokentät yhdistävät maailman suurkaupungit toisiinsa, mikä vaikeuttaa epidemian leviämisen estämistä ympäri maailman. Saksassa Dusseldorfin lentokentällä oli tietoa koronaviruksesta. Kuva: SASCHA STEINBACH

Japani on huolissaan sekä kiinalaisturistien kadosta että kotimaisesta kaupasta. Lisäksi Tokiossa kesällä olevat olympiakisat ovat vaarassa kokea yleisökadon ja taloudelliset tappiot, jos epidemia pitkittyy.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kommentoi maanantaina, että hän luottaa täysin Kiinan kykyyn hillitä koronaviruksen leviämistä.

– Kiina on työskennellyt kansainvälisen yhteisön kanssa avoimuuden, läpinäkyvyyden ja tieteellisen yhteistyön hengessä, Guterres sanoi.

Wuhanin pormestari Zhou Xianwang sanoi, että kaupungin kriisinhallinta ei ole ollut tarpeeksi hyvää ja tarjoutui eroamaan. Tämä on harvinainen avoimuuden ja itsekritiikin julkinen lausunto Kiinassa, joka vuosina 2002–2003 pyrki salaamaan Sars-viruksen.

Uusimmat

Fingerpori

comic