Uutiset

Koronaviruksen vuoksi miljoonia ihmisiä uhkaavat mielen sairaudet

WHO:n raportti kehottaa hallituksia reagoimaan pikaisesti ihmisten henkisen terveyden parantamiseksi.
Britannian Manchesterissa huolehdittiin huhtikuun lopulla asukkaiden fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista tarjoamalla heille kahdesti viikossa ulkona yhteisliikuntaa turvavälit huomioiden. Kuva: epa08379923
Britannian Manchesterissa huolehdittiin huhtikuun lopulla asukkaiden fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista tarjoamalla heille kahdesti viikossa ulkona yhteisliikuntaa turvavälit huomioiden. Kuva: epa08379923

Mielen sairaudet uhkaavat miljoonia ihmisiä maailmassa, koska covid-19-pandemia on pakottanut heidät eristyksiin, köyhyyteen ja ahdinkoon, kertoivat YK:n terveysviranomaiset torstaina.

– Eristys, pelko, epävarmuus, taloudelliset mullistukset aiheuttavat kaikki psykologista ahdinkoa, sanoi Devora Kestel, joka johtaa Maailman terveysjärjestön WHO:n henkisen terveyden osastoa.

Kestel esitteli asiaa koskevan YK:n raportin, joka sisälsi myös mielenterveyden toimintaohjeet covid-19:ään liittyen. Hänen mukaansa mielenterveyden järkkyminen on todennäköisesti yleistymässä koronaviruspandemian vuoksi. Hallitusten olisi siksi asetettava tämä aihe ”eteen ja keskelle” heidän reaktiotaan pandemiaan.

– Henkinen terveys ja kokonaisten yhteiskuntien hyvinvointi ovat kärsineet vakavasti tästä kriisistä ja niihin on reagoitava pikaisesti, hän kertoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Lapset ja terveydenhuollon työntekijät vaarassa

Raportissa kerrottiin useista yhteiskuntien alueista, jotka ovat haavoittuvia henkisille häiriöille, kuten ystävistä ja kouluista eristyksissä olevat lapset sekä terveydenhuollon työntekijät, jotka näkevät tuhansia koronavirukseen sairastuneita ja siihen kuolevia.

Tuoreet tutkimukset kertovat jo covid-19:n vaikutuksista mielenterveyteen maailmanlaajuisesti. Psykologien mukaan lapset ovat hermostuneita ja yhä useampi masentuu. Ahdistuneisuudesta on raportoitu useissa maissa.

Kotiväkivalta on nousussa, terveydenhuollon työntekijät ovat raportoineet kasvavasta tarpeesta saada psykologista tukea.

Reuters raportoi viime viikolla lääkärien ja hoitajien haastatteluista Yhdysvalloissa. Haastatellut kertoivat kokeneensa itse tai heidän kollegansa olivat kokeneet paniikkia, ahdistuneisuutta, surua, turtumusta, ärsyyntyneisyyttä, uneliaisuutta ja painajaisia.

Terveydenhuoltoalan ulkopuolella WHO raportoi monien ihmisten kärsivän psyykkisen eristyneisyyden terveysvaikutuksista. Monet muut pelkäävät tartuntoja, kuolemista ja perheen jäsenten menetystä.

Hätäterapiaa, ennakoivaa apua

Raportissa kerrottiin toimenpiteistä, joilla poliitikot voisivat vähentää satojen miljoonien ihmisten henkistä hätää ja sen pitkäaikaisia yhteiskunnallisia ja taloudellisia seurauksia.

Näihin kuuluu muun muassa panostaminen psykologisiin palveluihin, esimerkiksi kaukopalveluina tarjottavat hätäterapiat etulinjassa oleville terveydenhuollon työntekijöille. Yhteiskuntien tulisi myös auttaa ennakoivasti ihmisiä, joilla tiedetään olevan masennusta ja ahdistuneisuutta sekä heitä, joilla on korkea riski syyllistyä kotiväkivaltaan sekä heitä, joita uhkaa köyhtyminen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti