Uutiset

Koronavirus iski Stockmanniin - "Traagista, että korona iski Stockmanniin, joka oli kääntänyt kurssin hyvään suuntaan"

Stockmannin kertoi hakeutuvansa yrityssaneeraukseen, koska Lindexin verkkokaupan menestys ei riitä korvaamaan koronan aiheuttamia tulonmenetyksiä. Kauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan yrityssaneeraus ei välttämättä tarkoita ikonisen tavaratalon loppua.
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen. Kuva: Ossi Ahola / arkisto
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen. Kuva: Ossi Ahola / arkisto

Stockmann Oyj kertoi hakeutuvansa yrityssaneeraukseen. Yhtiö kertoi, että koronavirusepidemia on vaikuttanut yhtiön tulokseen niin voimakkaasti, ettei se riitä korvaamaan kaikkia tulonmenetyksiä, vaikka Stockmannin ja sen omistaman Lindexin verkkokauppa ovat menestyneet hyvin.

Koronavirusepidemia vähensi asiakasmääriä äkillisesti.

– Huolimatta siitä, että Stockmann-tavarataloliiketoiminnan ja Lindexin verkkokauppa on jatkanut kasvuaan viime viikkoina voimakkaasti, digitaalisen asioinnin kasvu ei tässä poikkeuksellisessa tilanteessa riitä korvaamaan asiakasmäärien erittäin voimakasta laskua. Koronaviruksella sekä sen seurauksena annetuilla rajoituksilla on ollut ja tulee olemaan olennainen vaikutus yhtiön asiakasmääriin ja kassavirtaan, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Korona katkaisi kamelin selän

Stockmann on taistellut talousvaikeuksien keskellä jo pitkään. Viime vuonna yhtiö palkkasi hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Lauri Ratian, jota on pidetty yrityselämän kovimpana kriisinratkaisijana.

Stockmannissa aloitettiin mittavat säästö- ja uudistusohjelmat, mutta sitten tuli korona.

– Tämä (korona) katkaisi kamelin selän, vaikka eihän yrityksellä mennyt aiemminkaan erityisen hyvin, Pellervon tutkimuskeskuksen ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo Lännen Medialle.

Huovarin mukaan Stockmannin asemaa heikensi entisestään se, että Stockmann ei ole perinteisessä mielessä päivittäistavarakauppa eikä Stockmannin asema verkkokaupassa ollut vahva.

– Suurin osa myynnistä on juuri sellaista, jota nyt vältetään. Myydään siis tavaroita, joita ei tarvita päivittäin ja joita on helppo ostaa netistä, Huovari sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi S-ketjun tilanne on sikäli parempi, että sillä on vahva asema myös ruokakaupassa, johon koronavirusepidemia ei vaikuta. Ruokaa tarvitaan epidemiasta riippumatta.

– S-ketjulla on suuri rooli päivittäistavara- ja ruokakaupassa. Heillä toimii myös verkkokauppa ja kotiinkuljetuspalvelu. Stockmann taas luopui Herkustaan, eikä Stockmannin verkkokauppakaan lähtenyt vetämään kovin hyvin.

Stockmannin ruokaan keskittynyt Herkku siirtyi S-ryhmän omistukseen vuoden 2018 alusta.

Stockmann jätti yrityssaneeraukseen liittyvän hakemuksensa Helsingin käräjäoikeudelle maanantaina.

Yhtiö kertoo pitävänsä ylimääräisen yhtiökokouksen myöhemmin. Tammi–maaliskuun osavuosikatsaus julkaistaan 30. helmikuuta. Tulosennusteen yhtiö aikoo julkaista myöhemmin.

Stockmannin valot eivät sammu saneeraukseen

Kauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo, ettei Stockmannin uutinen yrityssaneerauksesta tarkoita välttämättä ikonisen tavaratalon loppua.

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen on keino etsiä ulospääsyä vaikeasta tilanteesta, mutta samalla se vaatii myös uskollisia asiakkaita.

– Yrityssaneeraus on hyvä keino jatkaa toimintaa, joten nyt ei sammuteta valoja, vaan haetaan keinoja, miten Stockmann voi jatkaa toimintaansa. Jos kuluttajat haluavat pitää Stockmannin osana kenttää, nyt on aika osoittaa tukeaan, Romakkaniemi sanoo.

Stockmann on perutettu helmikuussa vuonna 1862. Sen näkyvin myymälä sijaitsee Helsingin keskustassa Aleksanterinkadulla.

Nykyisin Stockmannilla on muutama liike Helsingin ulkopuolella.

Stockmannin Hullut päivät päättyivät eilen sunnuntaina.

Myönteinen kehitys pysähtyi koronaan

Stockmann uudisti viime vuonna strategiansa sekä käynnisti Stockmann-tavarataloa sekä Lindexiä koskevan uudistusohjelman. Näillä on haettu sekä säästöjä että toiminnan tehostamista.

Yhtiön liiketoiminta kehittyi tämän vuoden tammi‒helmikuussa selkeästi edellistä vuotta parempana. Se ei kuitenkaan riittänyt.

– Koronaepidemian aiheuttama ennennäkemätön tilanne johti kuitenkin tilanteeseen, jossa asiakasmäärien lasku on ollut erittäin voimakasta ja yhtiön kassavarat ovat ehtyneet. Tässä erittäin vaikeassa tilanteessa yhtiön hallitus on päättänyt Stockmannin hakeutumisesta yrityssaneeraukseen, Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoo yhtiön tiedotteessa.

Romakkaniemi korostaa myös sitä, miten Stockmannin uusi hallitus ja toimitusjohtaja tekivät työtä, joka näkyi hyvänä kehityksenä ennakoiden parempaa tulevaisuutta.

– On traagista, että koronatilanne iski Stockmanniin, joka oli kääntänyt kurssin hyvään suuntaan. Pohja oli kuitenkin heikko, joten alkuvuoden hyvä tilanne ei riittänyt.

Stockmannin kurssi lähti heti saneerausuutisen jälkeen jyrkkään syöksyyn ja osakekurssi laski maanantain aikana yli 30 prosenttia.

Lindex jatka ennallaan

Yrityssaneerausmenettely ei koske konsernin tytäryhtiöitä eli Stockmann-tavarataloja Baltiassa eikä vaatteisiin ja muotiin keskittynyt Lindexiä.

– Jatkamme Lindexin brändin voimakasta kehittämistä yhdeksi merkittävistä eurooppalaisista muotitoimijoista. Yhtäaikaisesti haluamme toimia vastuullisena yrityskansalaisena koko arvoketjussamme ja saattaa konsernin talous terveelle pohjalle”, toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo.

Stockmann aloitti maaliskuun 23. yt-neuvottelut, jotka sisältävät muun muassa määräaikaisia lomautuksia. Myös Lindex on käynnistänyt sopeutustoimet koronavirustilanteen vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic