Uutiset

Koronavirus voi viedä hajuaistin – Milloin se palaa ja kuinka hyvin, ei ole tiedossa

Hajuaistin palaaminen voi kestää päiviä, viikkoja, joskus jopa kuukausia tai vuosia. Joskus se tapahtuu vähitellen, joskus äkkiä.
Britannian terveysministeri Matt Hancock niisti nenänsä osallistuessaan väliaikaisen Nightingale-sairaalan avajaisiin Lontoossa 3. huhtikuuta. Koronavirustartunta voi viedä ihmiseltä hajuaistin. Kuva: epa08340862
Britannian terveysministeri Matt Hancock niisti nenänsä osallistuessaan väliaikaisen Nightingale-sairaalan avajaisiin Lontoossa 3. huhtikuuta. Koronavirustartunta voi viedä ihmiseltä hajuaistin. Kuva: epa08340862

– Heräsin enkä pystynyt maistamaan tai haistamaan mitään. En ole koskaan kokenut vastaavaa, sanoi lontoolainen Holly Bourne CNN:lle.

Bournella ei ollut koronavirustartunnan aiheuttamia tunnetuimpia oireita, kuten yskää ja korkeaa kuumetta, joten terveydenhuoltoviranomaiset eivät testanneet häntä.

Mutta kun hän selitti hajuaistinsa kadonneen sekä päänsäryn ja väsymyksen lääkärilleen puhelimessa, tämä diagnosoi oitis hänellä olevan covid-19-taudin.

Hajuaistin ja koronaviruksen välisestä yhteydestä ei ole vielä kunnon tutkimuksia. Lääkärit ovat kuitenkin panneet merkille hajuaistin voivan kadota viruksen ilmaantumisen yhteydessä. On epäselvää, kuinka yleistä tämä on ja kuinka kauan se kestää.

”Yksi järkyttävimpiä asioita, mitä olen koskaan kokenut”

Kirjailija Bourne, 33, kertoo olevansa onnekas, että hänellä ei ole koronaviruksen aiheuttamia pelottavampia oireita.

– Hajuaistin katoaminen on kuitenkin yksi järkyttävimpiä asioita mitä minä olen koskaan kokenut, koska tunnen olevani todella voimaton ja peloissani.

Hajuaistin katoaminen eli anosmia voi olla myös vaarallista.

Bourne huomasi tämän kun hänen poikaystävänsä kysyi, miksi margariinipaketti oli sulamassa heidän keittiönsä liedellä. Bourne ei ollut haistanut palavan rasvan hajua.

Moni ihminen kysyy nyt, kuinka kauan anosmia tai hyposmia, hajuaistin osittainen katoaminen, kestää.

Pieni osa menettää hajuaistin pysyvästi

Vastausta tähän ei tiedä edes professori Steven Munger, joka johtaa Floridan yliopistossa haju- ja makukeskusta.

– Olemme tienneet kauan, että hajuaistin katoamisen pääsyitä on ylähengitysteiden virusinfektio – vilustuminen, influenssa. Osa ihmisistä menettää hajuaistinsa, useimmat väliaikaisesti, mutta pieni osa menettää hajuaistin pysyvästi, Munger kertoi CNN:lle.

Hajuaistin palaaminen voi kestää päiviä, viikkoja, joskus jopa kuukausia tai vuosia. Joskus se tapahtuu vähitellen, joskus äkkiä. Munger sanoo, että syytä tähän ei tiedetä.

Bourne kertoo, että kaksi viikkoa on kulunut ja noin 70 prosenttia hänen hajuaististaan on palannut.

– Toinen sierain on parempi kuin toinen.

Mark Driver, 55-vuotias viininvalmistaja Lontoossa, sai covid-19-tartunnan Dubaissa. Kovan päänsäryn lisäksi hän menetti hajuaistinsa.

– Hajuaisti on hyvin tärkeä työssäni, joten huolestuin siitä, että se ei ehkä palaa takaisin.

20 päivää sairastumisen jälkeen Driver sanoo viinin maistamisen kykynsä olevan ”kuvottava” ja että hän ei pysty haistamaan paljon mitään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic