Uutiset

Korvaako vakuutus maastopalon aiheuttamat vahingot kylpytynnyrille, koirankopille, pihapuille tai marjapensaille? Me selvitimme!

Kaikilla Lännen Median tavoittamilla vakuutusyhtiöillä suppeinkin kotivakuutus korvaa palon aiheuttamat tuhot asuinrakennukselle.

-Palovakuutus korvaa palosta, savusta ja noesta aiheutuneet vahingot, kertoo Pohjantähden korvauspalveluista vastaava johtaja Minna Kiiso.

Kodin piha-alueen rakennelmien, kalusteiden ja kasvuston suhteen käytännöt vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

Esimerkiksi LähiTapiolassa ja Turvassa kotivakuutuksen piiriin kuuluvat asuinrakennus sekä hoidettu piha-alue. Se tarkoittaa aluetta, jota hoidetaan säännöllisesti. Siihen kuuluvat kalusteet, puut, pensaat, kukat ja marjat. Hoidetuksi piha-alueeksi ei katsota tonttimetsää eikä luonnonvaraisia alueita.

-Jos on esimerkiksi hehtaarin tontti ja puustoa, niin sitten pitäisi olla metsävakuutus sille puustolle, kertoo LähiTapiolan Satakunnan alueen korvauspäällikkö Altti Männistö.

Pohjantähdessä kotivakuutuksen piiriin kuuluvat asuinrakennuksen lisäksi tontin maaperä ja kasvusto. Pihan irtaimisto korvataan, jos se on vakuutettu erikseen.

Korvauskatto pihan rakennelmille ja irtaimistolle vaihtelee yhtiöittäin 4 000–7 000 euron välillä.

Vakuutusyhtiö Ifillä asuin- ja huvilarakennuksen mukana vakuutukseen sisältyvät leikkimökki, grillikatos, huvimaja, kevytrakenteinen vaja, kasvihuone, uima- ja poreallas sekä kylpytynnyri, kukin 5 000 euroon asti. Autotallit ja saunarakennukset vaativat omat vakuutuksensa.

Vakuutusyhtiö Turvassa pienet, alle 6 neliön rakennelmat, kuten pieni leikkimökki tai koirankoppi kuuluvat kotivakuutukseen, mutta suuremmat rakennelmat kuten tallit, aitat ja vajat pitää vakuuttaa erikseen.

Pihassa olevaa autoa ei korvata, jos sillä ei ole omaa palovakuutusta.

Metsäpalovaroitusta laiminlyövää asukasta vakuutusyhtiö ei katso hyvällä

Tahattomasti syttyneen tulipalon aiheuttamat vahingot korvataan vakuutuksenottajan vakuutuksesta, josta vähennetään omavastuu.

Omavastuut vaihtelevat yhtiöiden välillä nollasta eurosta ylöspäin. Yleisimmin asiakkaat valitsevat noin 200 euron omavastuun.

-Omakotitaloa kun lähdetään korjaamaan, ei 1000–2000 eurolla tehdä oikeastaan mitään. Palovahingot ovat kieltämättä isoja, Altti Männistö LähiTapiolasta toteaa.

Myös savun poisto ja nokilaskeuman putsaaminen korvataan kotivakuutuksesta.

-Jos maastopalo tulee lähelle, se lykkää savua edellään, jolloin savu voi levitä rakennukseen. Laitteilla sen saa poistettua. Jos tulee nokilaskeumaa, ja tarvitsee jotain puhdistella ja maalailla, sekin on omasta vakuutuksesta korvattava, Männistö kertoo.

Erityisen arvokkaat esineet täytyy vakuutusta ottaessa mainita ja vakuuttaa erikseen. Tällaisia ovat esimerkiksi arvokkaat keräilykokoelmat.

-Käteistä rahaa ei kannata kovin paljon säilyttää kotona, sillä siinä on aika pienet korvausrajat, Männistö huomauttaa.

Hän muistuttaa myös metsäpalovaroituksesta ja sen tuomista rajoitteista tulen käytölle. Näin kuivalla ja kuumalla säällä roskia ei tule polttaa, eikä ruohikkoa kulottaa.

-Nyt jos polttaa roskia ja palo leviää, niin kyllä tuottamusvähennys iskee railakkaasti. Silloin vakuutusyhtiö voi tuottamusvähennyksellä vähentää osan korvauksesta tai jopa evätä sen kokonaan, hän varoittaa.

”Metsän vakuuttaminen unohtuu valitettavan monelta”

Metsävakuutuksesta saa korvausta metsäpalon aiheuttamista vahingoista.

Esimerkiksi OP:ssa ja Turvassa myös metsäpalon torjumisesta ja rajoittamisesta sekä sammuttamisesta aiheutuneita kustannuksia voidaan korvata.

OP:lla vahinkoja korvataan, kun puustoa tai puutavaraa tuhoutuu vähintään 15 kiintokuutiometriä tai taimikkoa vähintään puolen hehtaarin alalta.

Asiantuntija Marko Kaappola Ifistä huomauttaa, että metsän vakuuttaminen unohtuu valitettavan monelta omistajalta, kuten perikunnilta.

-Pyhärannan kaltaisia laajoja metsäpaloja esiintyy erittäin harvoin, mutta pieniä yksittäisiä metsäpaloja tapahtuu joka vuosi. Useimmiten syttymissyynä on salama tai varomaton tulenkäsittely. Näissä tapauksissa vahingot rajoittuvat taimistoon tai puustoon. Metsäpalojen seurauksena palaneita kiinteistöjä on erittäin harvoin, Kaappola kertoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic