Uutiset

Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä

Sotarikoksista epäilty pääministeri Ramush Haradinaj erosi paikaltaan jo viime kuussa.
Pääministerin paikalta heinäkuussa eronnut Ramush Haradinaj (vas.) osallistui patsaan julkistamistilaisuuteen Kosovon Rahovecissa 21. heinäkuuta. Kuva: VALDRIN XHEMAJ
Pääministerin paikalta heinäkuussa eronnut Ramush Haradinaj (vas.) osallistui patsaan julkistamistilaisuuteen Kosovon Rahovecissa 21. heinäkuuta. Kuva: VALDRIN XHEMAJ

Kosovon parlamentin jäsenet päättivät torstaina parlamentin hajottamisesta. Maahan tulee näin uudet vaalit, pääministeri Ramush Haradinaj erosi viime kuussa.

Parlamentin hajottamisen puolesta äänesti 89 kansanedustajaa 120-paikkaisessa parlamentissa. Uudet vaalit pidetään 45 päivän kuluessa.

Haradinaj erosi sen jälkeen kun maan sotarikossyyttäjä oli kuulustellut häntä miehen roolista vuosien 1998–99 kapinassa Serbian joukkoja vastaan. Hän oli Kosovon vapautusarmeijan komentaja.

Mielipidemittausten mukaan mikään puolue ei saa tarpeeksi kannatusta muodostaakseen hallituksen yksin. Edessä lienevät pitkät neuvottelut koalitiohallituksen muodostamiseksi. Edellisessä hallituksessa oli Haradinajin puolue, keskustaoikeistolainen allianssi Kosovon tulevaisuuden puolesta, Kosovon demokraattinen puolue ja sosiaalidemokraattinen aloite (Nisma).

Haradinaj erosi pääministerin paikalta jo vuonna 2005 jolloin YK:n entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia käsittelevä tuomioistuin pui hänen tapaustaan. Tuomioistuin vapautti hänet syytteistä kahdesti.

Tavoitteena EU-jäsenyys

Keskeinen tehtävä uudella hallituksella on yrittää aloittaa uudelleen neuvottelut Belgradin kanssa suhteiden normalisoimiseksi. Tämä on tarpeen koska molemmat maat tavoittelevat EU:n jäsenyyttä. Neuvottelut kaatuivat viime marraskuussa kun Pristina otti käyttöön 100 prosentin veron Serbiassa tehdyille tuotteille.

Kosovon asukkaista 90 prosenttia on albaaneja. Se julistautui itsenäiseksi Serbian alaisuudesta vuonna 2008 liki 10 vuotta sen jälkeen kun Naton ilmaiskut olivat ajaneet serbijoukot pois sieltä. Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut yli 110 maata. Joukossa ei ole viisi EU-maata eivätkä Serbia ja Venäjä.

Uusimmat

Fingerpori

comic