Uutiset

Kostea illanvietto päättyi siihen, että ex-rikollispomoa potkittiin turvakengillä ja lyötiin toistuvasti

Entinen rikollisjohtaja Raimo Andersson kuoli huhtikuussa 2018 väkivaltaan päättyneen illanvieton päätteeksi. Syytetty Veli Matti Huohvanainen kiistää murhan mutta myöntää tapahtumankulun. Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut tappaa. Jos Huohvanainen tuomitaan syytteen mukaan, olisi henkirikostuomio Huohvanaiselle jo neljäs.
Veli Matti Huohvanaiselle (vas.) luettiin murhasyyte Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla torstaina. Huohvanainen myöntää aiheuttaneensa Anderssonin kuoleman mutta kiistää murhan. Kuva: Markku Uhari

Entisen rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin hengenlähtö johtui kovasta väkivallasta, jonka aikana Veli Matti Huohvanainen muun muassa löi, potki ja poltti tämän ihoa tupakalla ja sytyttimellä. Näin arvioivat syyttäjät haastehakemuksessaan.

Huohvanaiselle luettiin murhasyyte torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla. Jos Huohvanainen tuomitaan syytteen mukaan, olisi henkirikostuomio Huohvanaiselle jo neljäs.

Andersson kuoli huhtikuun puolessavälissä 2018 Vantaalla. Itsekin murhasta tuomittu Andersson oli vankilomalla, kun veriteko sattui. Syyttäjän asiaesittelyn mukaan Anderssonin löysi tämän sukulainen lauantai-iltapäivällä 14. huhtikuuta veriteon tapahtumapaikalta asunnosta.

Kostea ilta

Andersson oli syyttäjän mukaan päässyt Riihimäen vankilasta vankilomalle perjantaina 13. huhtikuuta. Hän oli viettänyt vankilomaansa Huohvanaisen ja kolmannen ihmisen kanssa ensin ravintolassa Helsingissä ja myöhemmin Anderssonin kotitalossa Vantaan Viinikkalassa.

Vankiloman ehtona oli, että Andersson olisi kotonaan kello 22–07. Kolmas henkilö ajoi kolmikon omakotitalolle, jotta vankiloman ehtoja ei rikottu.

Syyttäjän asiaesittelyn mukaan ilta oli ollut kostea. Kuljettajana toiminut oli puoli kolmen aikaan lauantain vastaisena yönä poistunut paikalta.

Aamuyöllä noin kello neljän jälkeen väkivallanteko oli alkanut. Syyttäjien keskeisenä näyttönä ovat pihaa kuvanneiden valvontakameroiden tallenteet, joissa ankara pahoinpitely näkyy.

Haastehakemuksen mukaan Huohvanainen oli muun muassa aluksi lyönyt ja potkinut Anderssonia. Väkivallanteko oli keskeytynyt välillä siihen, että Huohvanainen oli hakenut talon sisältä jalkaansa turvakengät. Sitten hän jatkoi Anderssonin potkimista. Huohvanainen myös syytteen mukaan poltti tätä tupakansytyttimellä.

Kylkiluunmurtumat ja muun muassa keuhkoruhjeet olivat syyttäjän mukaan välitön kuolinsyy. Väkivaltaa oli jatkettu noin puolentoista tunnin ajan.

Anderssonin ruumis oli löytynyt lopulta talon eteisestä seuraavana päivänä.

– Hän [Andersson] ei ole kyennyt tekemään mitään vastarintaa eikä ole kyennyt puolustautumaan itseään, kihlakunnansyyttäjä Sanna Savolainen sanoi oikeudessa.

Ilmoittautui itse poliisille

Syyttäjä vaatii Huohvanaiselle elinkautista vankeutta murhasta. Oikeudessa Huohvanaisen puolustaja Ilkka Ukkonen kertoi, että Huohvanainen ei kiistä tapahtumankulkua. Murhasyytteen hän kuitenkin kieltää.

– Hänellä [Huohvanaisella] ei ole ollut surmaamistarkoitusta, Ukkonen sanoi oikeudessa.

Puolustuksen mukaan kyseessä on ollut törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus.

Ukkonen kertoi tapahtumien alkaneen siitä, että Huohvanainen oli sammunut asunnon sohvalle. Huohvanaista oli läpsitty poskille, mikä lopulta oli käynnistänyt väkivallan. Puolustuksen mukaan Huohvanainen ei ollut tunnistanut Anderssonia teon aikana, vaan luuli tämän poistuneen asunnolta.

Väkivallan jälkeisenä maanantaina Huohvanainen oli itse ilmoittautunut poliisille. Huohvanainen ja Andersson olivat sekä syyttäjän että puolustuksen mukaan hyviä tuttuja.

Esitutkinnassa Huohvanainen ei ollut osannut kertoa tarkkaa syytä väkivallalleen. Hän on kertonut myös muistavansa tapahtumaillasta hyvin vähän.

Varsinaisessa tapahtumankulussa on hyvin vähän riitaista. Kyse oikeudenkäynnissä on siitä, täyttyykö murhan tunnusmerkistö.

– Hän on todella pahoillaan tapahtumista, oikeudessa Huohvanaista avustanut Ukkonen sanoi tauolla.

Anderssonin omaiset vaativat syyttäjän murhasyytteen lisäksi Huohvanaiselle tuomiota törkeästä varkaudesta. Heidän mukaansa Huohvanainen olisi vienyt illan päätteeksi Anderssonin koruja ja kellon. Huohvainen kuitenkin kiistää varkauden.

Andersson istui murhatuomiota

Andersson istui elinkautista vankeutta Vuosaaressa vuonna 2003 sattuneesta murhasta. Anderssonin lisäksi Volkan Ünsalin murhasta tuomittiin kaksi muuta ihmistä, ja yksi sai yllyttämisestä tuomion.

Vuosaaren murhan tutkinta on käynnistetty viime aikoina uudelleen, kun poliisi on alkanut selvittää, liittyikö tapahtumiin myös muita. Vuosaaren tutkinnan uusi käynnistäminen ja Anderssoniin kohdistunut väkivallanteko herättivät kysymyksen siitä, oliko kyseessä alamaailman välienselvittely.

Kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin kertoi oikeuden tauolla, ettei tällaisesta ole kuitenkaan ollut viitteitä.

Oikeudenkäynti käydään Vantaalla torstaina ja perjantaina. Suuri osa torstaina istunnosta käydään suljetuin ovin eli yleisön läsnä olematta.

Torstaina oikeudenkäynti oli myös tarkoin vartioitu. Salissa oli kymmenkunta poliisia varmistamassa, että oikeudenkäynti käydään turvallisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic