Uutiset

Kotietsinnästä päättää poliisi tai tuomioistuin – mahdollisuuksien mukaan todistaja tulee mukaan

Erityisestä kotietsinnästä voi päättää pidättämiseen oikeutettu virkamies, jos etsintä on välttämätöntä toimittaa kiireellisesti. Keskusrikospoliisi toimi juuri näin, kun se teki sunnuntaina illalla kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. Toimittaja oli ollut mukana kirjoittamassa salaista aineistoa sisältänyttä artikkelia Suomen sotilastiedustelusta.

-Etsintä tehtiin pakkokeinolain 8 luvun 15 pykälän tarkoittamalla välttämättömällä kiireellisyysperusteella. Poliisin tutkinnanjohtajan harkinnan mukaan erityisen kotietsinnän tekemistä ei voinut viivyttää, koska poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli jo aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa, keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina.

Muussa tapauksessa erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin. Erityisellä kotietsinnällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että etsinnän kohteena on esimerkiksi maan turvallisuuteen liittyvää tietoa.

Poliisi saa ilman pidättämiseen oikeutetun virkamiehen päätöstä tehdä kotietsinnän henkilön löytämiseksi tai esineen takavarikoimiseksi, jos siten voidaan jäljittää rikollista tekoa verekseltään.

Kotietsinnässä tulee mahdollisuuksien mukaan olla paikalla etsinnän toimittajan nimeämä todistaja, jos se ei viivästytä etsintää liikaa. Sunnuntaisessa kotietsinnässä oli mukana etsintävaltuutettu.

-Erityisen kotietsinnän aikana paikalla oli Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan määräämänä suostumuksensa antanut asianajaja etsintävaltuutettuna ja paikalta takavarikoitiin aineistoa esitutkinnan turvaamiseksi. Aineisto on toistaiseksi suljettu sinettipusseihin, eikä poliisi ole tarkastellut sitä, Krp tiedotteessa mainitaan.

Kotietsintä saadaan toimittaa rikoksesta epäillyn hallinnassa olevassa paikassa muun muassa silloin, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta tai jos selvitettävänä ovat yhteisösakon tuomitsemiseen liittyvät seikat.

Perusteita ovat myös se, jos etsinnässä voidaan löytää rikokseen liittyviä esineitä, omaisuutta, asiakirjoja, muita tietoja tai muita rikoksen selvittämiseen vaikuttavia seikkoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic