Uutiset

Kotihoitoa uhkaa työntekijäkato – Liiton asiantuntija hoitajille: Lakia ei saa rikkoa edes työantajan vaatimuksesta

Tilanne kotihoidossa on kaaoksessa.

Hoitajien väheneminen, vanhusten määrän lisääntyminen ja ongelmat uudessa toiminnanohjausjärjestelmässä ovat johtaneet siihen, että työntekijät joutuvat rikkomaan jo lakia.

Asiantuntija Sari Erkkilä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerista kertoo Lännen Medialle, että hoitajat eivät enää ehdi hoitamaan heille määrättyjä asiakaskäyntejä lain ja hoitosuunnitelmien mukaisesti.

Kotihoitajille on varattu käyntejä limittäin ja jopa päällekkäin, eikä siirtymisiin vanhuksen luota toiselle ole varattu joko ollenkaan tai hyvin vähän aikaa.

Asia selviää Erkkilän tekemästä Superin tuoreesta selvityksestä, johon vastasi 3005 kotihoidossa työskentelevää liiton jäsentä.

Erkkilä huomauttaa, että vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaan asiakkaan pitää saada hyvää ja laadukasta hoitoa. Vanhuksen kotona täytyy myös viettää se aika, joka hoito- ja palvelusuunnitelmassa on sovittu ja josta hän maksaa.

Erkkilä kehottaa hoitajia lopettamaan joustamisen. Lakia ei saa rikkoa, vaikka työantaja niin vaatisi, uhkailisi tai siihen yllyttäisi.

-Tässä käy niin, että kotihoitoon tulee työntekijäkato. Työantajien pitäisi nyt huomata tilanne.

KT Kuntatyönantajat ja Kuntaliitto eivät vastanneet Lännen Medialle, miksi kunnissa tilanteeseen ei puututa.

Ministeriö: Järjestelmissä jotain vikaa

Ikäihmisten kotihoidon ja omaishoidon kärkihanketta vetävä Satu Karppanen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että ministeriö tiedostaa ongelmat toiminnanohjausjärjestelmässä.

-Siinä on nyt jotain erikoista, että se herättää työntekijöissä niin kovasti kritiikkiä. Järjestelmillä oli tarkoitus varmistaa, että asiakkaiden luona voidaan olla se aika, joka hoitosuunnitelmassa on sovittu ja josta asiakas myös maksaa.

Niissä on hänen mukaansa jotain vikaa, jos se estää järkevän työnteon.

Ministeriöllä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä asian kanssa. Vastuu on Karppasen mukaan kunnilla.

-Järjestelmät ovat kuntien ja kuntayhtymien omia hankintoja, joita ostetaan yksityisiltä järjestelmän toimittajilta.

Karppasen mukaan suurin ongelma kotihoidossa on heikkenevä huoltosuhde. Hoitajien määrä ei tulevaisuudessa kasva, vaikka iäkkäiden määrä lisääntyy.

-Jatkossa on hyödynnettävä myös muita resursseja sosiaalisen vuorovaikutuksen toteuttamiseen, esimerkiksi järjestötoimijoita ja vapaaehtoistyöntekijöitä. Meidän on pakko kohdentaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia niihin tehtäviin, joissa ammattitaitoa tarvitaan.

Kotihoidon kehittäminen on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti