HYÖTYJUTUT Uutiset

Kotiinkuljetuksella kiitos! Egyptissä omaan osoitteeseen voi tilata paljon muutakin kuin pizzan

Egyptin suurissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupungissa Kairossa voisi halutessaan elää viikkoja poistumatta kodistaan. Lähes kaiken mahdollisen voi tilata kotiin.

Ruokakaupan kassien kantamisen voi halutessaan unohtaa. Ostokset voi tilata puhelimitse lähikaupasta tai mennä kauppaan ostoksille ja tilata ostoksille kotiinkuljetuksen.

Kairon kaduilla näkeekin painavia kauppakasseja kantamassa lähinnä palvelusväkeä ja ulkomaalaisia.

Nälän yllättäessä kotiovelle voi tilata paljon muutakin kuin pizzaa.

Useimmat ravintolat toimittavat annoksia kotiin, ja lisäksi otlob.com -verkkosivuston kautta ruokaa voi tilata kotiin yli sadan ravintolan ruokalistoilta. Sivustolla on myös online chat -palvelu, joka auttaa ja vastaa kysymyksiin myös englanniksi.

Kotiin voi tilata myös eksoottisia luksusherkkuja, kuten vaikkapa norjalaisia pakastettuja lohifileitä tai ranskalaisia pakastettuja pensasmustikoita, joita löytää ainakin Gourmet Egypt -ruokaketjun tarjonnasta.

Herkut voi tilata puhelimitse tai suoraan yrityksen verkkosivuilta.

Kotiinkuljetuksesta peritään yleensä pieni maksu, joka nykyisellä punnan kurssilla on alle euron. Kuljetusmaksun lisäksi on tapana maksaa juomarahaa, joka sinänsä on vapaaehtoinen.

Jos saman yrityksen palvelua käyttää useammin, juomarahan maksaminen sujuvoittaa kuljetuksia jatkossa.

Juomarahan suuruus riippuu maksajasta. Varakkaimmat egyptiläiset ovat usein kitsaimpia maksajia.

Tilauksia perille kuljettavat ovat lähes poikkeuksetta miehiä ja heidän palkkansa on hyvin pieni, joten juomaraha on tärkeä toimeentulon lisä.

Euron, noin 20 Egyptin punnan, suuruinen juomaraha saa usein vastaanottajan kasvoille syttymään niin lämpimän hymyn, että rahan maksaa jo siitä ilosta.

Useimmiten ostokset pitää kotiinkuljetuspalveluna maksaa käteisellä, mutta isommat liikkeet hyväksyvät myös luottokorttimaksun.

Kotiinkuljetuspalveluja käyttävät Egyptissä lähes kaikki ihmiset tulotasosta, yhteiskuntaluokasta ja asuinalueesta riippumatta.

Ruoka on vain yksi asia, jonka saa kotiin tekemällä tilauksen: miten olisi apteekkituotteita, kissanhiekkaa tai vaikkapa alkoholia, joka toimitetaan jääkylmänä tilaajan niin toivoessa?

Nouto- ja palautuspalvelu kotiovelle toimii hyvin myös pesuloilla.

Egyptiläisille huolellisesti silitetyt vaatteet ovat tärkeitä ja moni kotitalous käyttää ammattisilittäjän palveluita, vaikka pyykit pestäisiinkin itse. Ammattisilittäjä voi tulla kotiin tekemään silitystyön esimerkiksi kerran viikossa.

Kotiin voi saada myös kampaajan tai käsi- ja jalkahoidon tekijän, joka samalla siistii pois ei-toivotut ihokarvat naisilta. Yläluokan egyptiläisrouvilla voi olla myös oma selänpesijä ja kylvettäjä, joka saapuu sovittaessa auttamaan peseytymisessä.

Kotiovella hoituu myös sähkö- ja kaasulaskun maksaminen; maksujen kerääjät kiertävät ovelta ovelle kerran kuukaudessa.

Puhelinlaskut sen sijaan pitää maksaa joko luottokortilla verkkosivujen kautta tai käteisellä puhelinlaitoksen konttorissa.

Konttorissa ei kuitenkaan tarvitse itse jonottaa, vaan sinne voi lähettää talonmiehen hoitamaan asian.

Kirjoittaja on Egyptissä pitkään asunut Lännen Median avustaja. Maailmalla-sarjassa eri puolilla maailmaa työskentelevät toimittajat kertovat kiinnostavista kokemuksistaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic