Kotimaisen lampaan- ja karitsanlihan tuotanto kasvaa – kattaa yhä vain 30 prosenttia kulutuksesta

Pohjanmaalla, Pedersören Kolpissa sijaitsevalla Tajman pienteurastamolla lampaanlihan määrä on kasvanut viime vuosina selvästi.
-Nykyään meillä teurastetaan noin sata lammasta viikossa, kesällä vähän vähemmän ja nyt syksyllä vähän enemmän. Aiemmin teurastuspäiviä oli viikossa 1–2, ja nyt niitä on kolmesta neljään, Tajman toimitusjohtaja Ann-Sofie West kertoo.
Tajma on pienteurastamo, jossa teurastetaan noin 2 000 eläinyksikköä vuodessa.
Maa- ja metsätalousministeriö helpotti viime vuonna pienteurastamoihin liittyviä säädöksiä. Naudan, sian, hevosen, lampaan ja vuohen suurin sallittu teurastusmäärä viisinkertaistui tuhannesta eläinyksiköstä yhteensä 5 000 eläinyksikköön vuodessa. Se tarkoittaa esimerkiksi 5 000 täysikasvuista nautaa tai 50 000 lammasta.
Westin mukaan uudistus oli paikallaan, sillä alle tuhannen eläinyksikön teurasmäärällä on vaikea pyörittää useamman hengen työllistävää liiketoimintaa.
”Kaikki menee, mitä tuotetaan”
Suomalaisen lampaan- ja karitsanlihan tuotanto kasvaa edelleen tämän vuoden aikana.
-Kaikki menee, mitä tuotetaan, sanoo MTK:n asiantuntija Jukka Markkanen.
Viime vuonna lampaanlihan tuotanto kasvoi kuusi prosenttia vuodesta 2015. Tänä vuonna tammi–heinäkuun aikana tuotanto on kasvanut seitsemän prosenttia, mutta kulutus vain prosentin verran.
-Kokonaiskulutus on hieman laskenut, mikä tarkoittaa tuonnin reilua vähentymistä ja kotimaisen lampaanlihan tuotannon lisääntymistä, Markkanen selvittää.
Kotimaisella lampaanlihalla katetaan vain 30 prosenttia lihan vuosittaisesta kulutuksesta. Tuontia on eniten Uudesta-Seelannista, Alankomaista ja Espanjasta.