Uutiset

Kotimaisesta leivästä voi tulla talvella pulaa huonon viljasadon vuoksi – ruista ja vehnää riittää kuitenkin maailmalla

Kotimaista leipää ei välttämättä riitä ensi talvena kaikille, koska kesän viljasato on jäämässä ennätyspieneksi.

-Syksyn ja talven aikana kuluttajat saavat kotimaista leipää vehnästä ja rukiista, mutta en ole ihan varma, riittääkö sitä kaikille, Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka kommentoi Lännen Medialle.

Fazer Mylly toimittaa jauhoja ja kaurahiutaleita Fazerille ja muulle elintarviketeollisuudelle sekä vähittäiskaupalle. Mylly jalostaa viljan jauhoiksi ja kaurahiutaleiksi. Se on alallaan maan isoin toimija.

Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas Isaksson toteaa Lännen Medialle, että tilanne on nyt todella haastava.

-Tämä vuosi ei tule olemaan ongelma kotimaisen viljan riittävyydessä, mutta vuosi 2019 on tosi haastava. Voi olla, että joudumme turvautumaan ensi vuonna tuontiviljaan.

Vaasan Oy:n tarvitsee ennen kaikkea ruista ja kauraa. Se valmistaa muun muassa Suomen suosituinta leipää, Vaasan Ruispaloja.

Yrityksen Suomen leipomot sijaitsevat Kiimingissä, Vammalassa, Kuusankoskella, Kotkassa ja Vantaalla.

Rukiin sato jäänee puoleen, vehnä tippuu kolmanneksen

Viljasato on Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan 2,8 miljardia kiloa eli toteutuessaan pienin tällä vuosituhannella. Luke kertoi arviostaan perjantaina.

Rukiin sato jäänee puoleen viime vuodesta, ja vehnän sato putoaa kolmanneksen.

Meneillään on kolmas perättäinen heikko satovuosi. Poikkeuksellisen kuivan ja helteisen sään jatkuessa voi syksyllä korjattavaa viljaa olla vielä tämän hetken arviotakin vähemmän.

-Olemme huolestuneita, mutta reagoimme jo kuukausi sitten ja valmistautuminen jatkuu. Kuukausi sitten oli vielä pahempi tilanne, kun kesäkuussa ei satanut. Juhannuksen ajan sateet paransivat kasvutilannetta, Pekka Mäki-Reinikka toteaa.

Juuri Suomen vilja-aitassa satotilanne näyttää huonolta

Nimenomaan Varsinais-Suomessa, joka on Suomen vilja-aitta, satotilanne ei näytä hyvältä.

-Mutta Itä-Suomessa ja Savossa odotetaan jopa erinomaista satoa. Ongelma on vaan se, että se ei ole pääviljantuotantoaluetta, Mäki-Reinikka huomauttaa.

Hän kertoo, että monet valistuneet leipurit ovatkin jo alkaneet varautua tilanteeseen.

-Leipomoiden on sovittava asiat ajoissa, että kotimaan viljaa riittää. Kaikki Joutsenlippu- ja Hyvää Suomesta -leivät eivät kuitenkaan ehkä saa tarvitsemaansa viljaa koko talveksi.

85 prosenttia kaikista suomalaisista toimijoista haluaa käyttää kotimaista viljaa, mikä ilmaistaan leipien ja pullien pakkauksissa.

Suomessa varastot niukkoja, maailmalta ei vilja lopu

Kukaan ei kuitenkaan tule näkemään nälkää kotimaisen viljanpuutteen vuoksi.

Suomi siirtyi omavaraiseksi leipävehnässä vasta 2007–2008, eikä Mäki-Reinikan mukaan sen jälkeen vehnää ole Suomeen juuri tuotu. Nyt jää nähtäväksi, joudutaan vehnää tuomaan ensi talvena.

Mäki-Reinikka muistuttaa, että maailmasta ei lopu vehnä eikä ruis.

Varastot ovat ympäri maailmaa edelleen huikean korkealla tasolla. Suomessa varastot ovat kuitenkin menneet niukiksi, kun on kolmas perättäinen huono vuosi. Varastosta ei löydy juurikaan leipäviljakelpoisia vehniä.

-Rukiita on varastoissa, mutta rukiin sadosta ei ole tulossa hääppöinen.

-Jos vehnäsato on laadukasta, niin se auttaa aika paljon. Ylijäämävarastossa olevat vehnät vaan eivät ole enää sellaisenaan leivontakelpoisia, mutta niitä voidaan käyttää jauhatusseoksessa.

Rukiin puinnit ovat alkamassa eteläisessä Suomessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic