Uutiset

Kotona-asumiskokeilu on vihoviimeinen kiusa vanhukselle

Kotona vastoin tahtoaan

Ruotsissa on lakkautettu 32 000 vanhainkotipaikkaa 15 vuodessa. Moni joutuu asumaan kotona, vaikka siihen ei ole mitään edellytyksiä.

Kotona vastoin tahtoaan -dokumentissa kerrotaan, kuinka Linnea päätetään lähettää kotiin sairaalajakson jälkeen. Ennen paluuta asuntoon tuodaan uusi sänky.

Naapurissa asuu Linnean vanha ystävä Vivi, joka kulkee valkoisen kepin kanssa ja hänen toinen kätensä on amputoitu kyynärpäästä. Vivi sanoo, että hän auttaisi ystäväänsä, jos vain pystyisi.

Omaishoitaja Wiwi taas hoitaa muistisairasta miestään kotona. Wiwi sanoo: meitä on kaksi, mutta minä olen yksin. Ei hän kuitenkaan ole yksin.

Wiwin 94-vuotias äiti nimittäin muuttaa Wiwin kotiin, koska hän ei saa vanhainkotipaikkaa.

Wiwi ei ymmärrä, miksei hänen äidilleen järjesty laitospaikkaa, vaikka oikeus on jo kertaalleen todennut, että kunnan pitää se järjestää. Wiwi jatkaa sinnikkäästi taistelua äitinsä laitospaikan ja miehensä päiväkeskuksen puolesta.

Virkamiehet sanovat, että kaikki haluavat asua kotona.

Jos vanhainkotipaikkaa ei ole, vanhus lähetetään sairaalajakson jälkeen kotiin kokeilemaan kotona-asumista.

Linnea tuodaan kotiin ambulanssilla. ”Är det bra”, Linnea, häneltä kysytään ennen kuin hoitajat jättävät hänet yksin uuteen sänkyyn. Siitä alkaa lyhyt kotona-asumiskokeilu. Linnea kuolee muutaman viikon kuluttua.

Yle Teema & Fem tiistai 1.5. klo 10.00

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti