Uutiset

Koulun alku keventää puntakukkaroa ja monelle brittivanhemmalle lapsen koulukustannukset ovat liikaa

Vanhemmat ostavat kouluasut. Kustannuksia kertyy myös ruokailusta ja kuljetuksista.
Kuva: Jaan Monto
Kuva: Jaan Monto

Koulut alkoivat Britanniassa syyskuun alkupuolella kuuden viikon kesäloman jälkeen. Lapset saapuivat kouluun uuden jäykissä kouluasuissa. Asut kuuluvat brittiläiseen arkeen, ja vanhemmat kustantavat ne.

11-vuotias Suzie Steele käyttäisi mieluummin koulussa omia vaatteita, mutta luokkakaveri Evie Wildman pitää kouluasusta. Sekä Suzien äiti Samantha Steele että Evien äiti Elisabeth Wildman ovat halukkaita maksamaan kouluasusta, koska se on heidän mielestään tyylikäs.

Äidit ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että bleiseri on sekä kallis että epäkäytännöllinen. Se on kesällä kuuma ja talvella kylmä.

Rahanmenoa kertyy kouluasun lisäksi kouluruokailusta, koulukuljetuksista ja muista pienemmistä hankinnoista. Kahden valtionkoulua käyvän lapsen äiti Karina Leighton Petersfieldistä listaa vaikuttavan määrän ostettavia tavaroita.

Kouluasuun kuuluvat kesä- ja talvivaatteet. Asu koostuu yleensä paidasta, hameesta tai housuista, nahkakengistä ja bleiserimallisesta takista. Lisäksi tarvitaan urheiluvaatteet ja -välineet, esiliinat askarteluun ja kaikenlaista pientä tarviketta.

Sukkia, paitoja ja housuja tai hameita tarvitaan useita, sillä leikkivä lapsi kuluttaa niitä vauhdikkaasti. Leighton kertoo hankkivansa lapsille koulun omat reput, jotta vältytään paineesta ostaa kallis merkkireppu.

Koko asun hankkiminen maksaa Iso-Britanniassa vuosittain keskimäärin noin 240 puntaa per lapsi. Siihen voi hakea valtionavustusta.

Yhteensä Leighton on ostanut tänä syksynä tarvikkeita yli 500 punnalla lasta kohti. Perustasoinen asu itsessään ei ole kovin kallis, mutta takkiin kirjailtu koulun vaakuna nostaa hintaa.

Koska Leightonin lapset ovat eri kouluissa, ei nuorempi voi periä vanhemman asuja. Pitkin vuotta lasku kasvaa erilaisten retkien, tapahtumien ja opettajien lahjojen keräyksillä.

Äidit ovat perustaneet vaatteiden vaihtopisteitä tai käyvät kauppaa Facebookissa käytetyillä tarvikkeilla. Yhä useammassa kunnassa kerätään lahjoituksena koulutarvikkeita, joita sitten jaetaan kirkolla tai toimintakeskuksessa.

Käyttäjiä löytyy, sillä monelle vanhemmalle koulukustannukset ovat liikaa. Köyhän perheen ikävä leima häipyy, kun asiaa tarkastellaan nykyään myös ekologisen kierrätyksen näkökulmasta.

Walesissa on tänä syksynä annettu kouluille ohjeistus muokata kouluasu sukupuolineutraalimmaksi ja edullisemmaksi. Vaatteiden tyylistä riippumatta äitien illat kuluvat ensimmäisillä viikoilla tavaroiden nimikoinnin parissa. Nimi pitää merkitä jokaiseen sukkaankin.

Julkkiskokki
Jamie Oliver tuotti vuonna 2005 Suomessakin nähdyn ohjelmasarjan kouluruokailusta. Sarja herätti yleisen keskustelun sekä ruokailun tärkeydestä että sen laadusta.

5–7-vuotiaat brittilapset saavat ilmaisen aterian, mutta yli 7-vuotiaiden koululounaan maksavat vanhemmat. Aterian voi ostaa kouluruokalasta tai sen voi tuoda mukanaan kotoa.

Noin 750 000 vähävaraisen perheen lasta saa ilmaisen aterian. Kaksi Länsi-Lontoon koulua aloittaa ensi tammikuussa aamiaisklubin, jossa tarjotaan vähävaraisten perheiden lapsille myös aamiainen.

Leightonin lasten kouluissa lounas, välipala ja juoma maksavat yhteensä 3,80 puntaa päivässä. Kahden lapsen perheessä tämä tarkoittaa 1 500 punnan laskua vuodessa. Keskimääräinen ruokakulu per lapsi on noin 430 puntaa vuodessa.

Koulukuljetukset ovat työläitä

Monen vanhemman päivää rytmittävät koulukuljetukset. Niihin on valjastettu avuksi myös isovanhempia, naapureita ja sovittu yhteiskuljetuksista, sillä ala-asteikäiset eivät yleensä kulje koulumatkaa yksin. Keskimääräinen kustannus kuljetuksista on noin 400 puntaa lasta kohti lukuvuodessa.

Lisäkustannuksia aiheuttavat koulumaksut ylimääräisistä opiskeluaineista, kuten musiikista, liikunnasta ja kielistä, oppiaineiden tutoroinnista ja erilaisista opiskelutarvikkeista.

Tietokone ei ole pakollinen, mutta jos perheellä ei ole sen hankkimiseen varaa, ei lapsella ole samoja mahdollisuuksia edetä opinnoissa kuin muilla.

– Me olemme onnekkaita, sillä miehelläni on hyväpalkkainen ammatti ja minä voin olla kotona, joten emme tarvitse maksullista iltapäivähoitopaikkaa, Karina Leighton kertoo.

Hän toteaa kuitenkin, että rahaa ei jää säästöön korkeiden asumiskustannusten jälkeen.

Brittiläisen koulutuksen kustannukset ovat nousseet viime vuosikymmeninä, ja kasvava joukko vanhempia kokee sen taloudellisesti raskaaksi. Erityisesti yksinhuoltajat, erityislasten vanhemmat ja työttömät eivät pysy edistyksen tahdissa mukana.

5–18-vuotiailla oppivelvollisuus

Oppivelvollisuus (ei koulunkäyntivelvollisuus) alkaa Britanniassa 5-vuotiaana ja päättyy 18-vuotiaana. 16-vuotiaaksi asti pitää suorittaa opintoja.

Opetus on ilmaista valtion ylläpitämissä kouluissa, mutta vanhemmat maksavat omasta pussistaan kustannuksia noin 1 200 puntaa vuodessa.

Ns. ala-astetta käydään 11-vuotiaaksi ja sen jälkeen siirrytään ns. yläasteelle. Tämän päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkintoon verrattava suuritöinen GCSE-tutkinto, joka määrittää suuresti jatko-opintojen suunnan.

16–18-vuotias voi opiskella lisää ns. lukiossa (A-levels), ammattikoulussa tai olla esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa.

Yksityisen koulutuksen kokonaiskustannukset 18-vuotiaaksi asti ovat noin 300 000–450 000 puntaa.

Näiltä kustannuksilta säästyy, kun pitää lapset kotiopetuksessa. Kotona opetettavien lasten määrä on tuplaantunut viimeisten neljän vuoden aikana ja on nykyään noin 60 000.

Britanniassa koulutusta pidetään tärkeänä. Perheet valitsevat asuinalueen hyvän koulun perusteella, tai lapset kulkevat pitkiäkin päivittäisiä koulumatkoja.

Viime vuosina valtion koulut ovat nostaneet profiiliaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti