Uutiset

Koulupiha pursuaa nyt tekemistä - on kuntoilupisteitä ja kännykkälatureita

Mielikuva harmaasta koulupihasta on muisto vain, kun remontoitu Lapuan yläkoulun piha kylpee väreissä peliareenoineen, kymmenine kuntoilulaitteineen ja istutuksineen.

Kaikille avoimessa koulupihassa voi kuntopyörää polkiessa samalla seurata, miten nopeasti älypuhelin latautuu jalkavoimin.

-Eikä tämä ole suinkaan valmis. Tulossa on vielä esimerkiksi pingispöytiä, laidat salibandykaukaloon ja lisää penkkejä. Varsinkin somistustyöt ovat kesken, rehtori Petri Saunamäki kertoo.

-Tämäkin piha on tehty lähiliikuntapaikaksi ei vain koulupäivän ja -vuoden ajaksi vaan myös kesäksi, illoiksi ja viikonlopuiksi. Se sopii esimerkiksi nuorten urheilujoukkueiden treenikohteeksi, hän jatkaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kannustaa vahvasti kuntia avaamaan koulualueitaan seurojen, yhdistysten ja ylipäätään kansalaisten käyttöön.

-Näin liikkumisen ja harrastamisen kynnys ja hinta madaltuvat. Koulujen tilat ovat edelleen toisinaan heikolla käyttöasteella erityisesti iltapäivisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina, Grahn-Laasonen sanoo.

Lapuan lisäksi teon alla on kymmeniä koulupiharemontteja ympäri Suomen. Ne tarjoavat entistä paremmat mahdollisuudet harrastamiselle ja koulualueiden käyttöasteen nostolle.

Ministeri tähdentää koulujen tilojen ja pihojen käyttöä erityisesti lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan järjestämiseen.

-Harrastustoiminta koulujen tiloissa edistää myös koulujen avautumista ympäröivään yhteiskuntaan. Perheiden elämäkin helpottuu, kun lapsilla on ohjattua tekemistä iltapäivisin, hän perustelee.

Koulupihojen kuntoilupaikkojen vilkas käyttö on omiaan estämään myös niihin kohdistuvaa ilkivaltaa.

-Sillä periaatteella ei voisi ikinä tehdä tai kehittää mitään, jos pelkäisi paikkojen rikkomista. Uskon, että ihmiset ymmärtävät ilkivallan korjauskustannuksineen olevan pois kaikilta meiltä, Lapuan yläkoulun rehtori tuumii.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic