Uutiset

Koulutuksen ja työn ulkopuolella on edelleen kymmeniä tuhansia nuoria aikuisia, mutta nuorten miesten tilanne näyttää valoisalta

Vielä vuonna 2015 työn ja koulutuksen ulkopuolella oli 15 prosenttia 20–24-vuotiaista. Viime vuonna osuus oli laskenut 11,8 prosenttiin.
Te-toimistot tarjoavat nuorille tukea työllistymiseen muun muassa palkkatuen avulla. Kuva: Jaakko Elenius

Nuorten aikuisten työllisyys- ja koulutustilanne on paremmalla mallilla kuin vielä vuonna 2015. Tosin syrjäytymisvaarassa on edelleen kymmeniä tuhansia 20–24-vuotiaita.

– On selvää, että työelämän ja koulutuksen ulkopuolella on edelleen liikaa nuoria. Liian monilta puuttuu vielä toisen asteen tutkinto, mutta olemme menossa hyvään suuntaan, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

Vielä vuonna 2015 työn ja koulutuksen ulkopuolella oli 15 prosenttia 20–24-vuotiaista. Viime vuonna osuus oli laskenut 11,8 prosenttiin. Erityisesti miesten tilanne parantui; osuus laski 16,6 prosentista 11,7 prosenttiin.

Kaikille perusopetuksen päättäville nuorille on tarjolla toisen asteen koulutuspaikka, mutta toisen asteen tutkintoa vailla olevia on silti paljon. Viime vuonna 16,7 prosenttia ikäluokasta oli vailla tutkintoa

Työttömänä on tällä hetkellä 32 000 alle 25-vuotiasta. Vuonna 2015 määrä oli 47 000.

Syrjäytymistä on ehkäisty

Työn ja koulutuksen ulkopuolella on noin 38 000 nuorta aikuista.

– Hyvä työllisyyskehitys kokonaisuudessaan on auttanut myös nuorten tilannetta, mutta työ, mitä olemme tehneet syrjäytymisen ehkäisyksi, on ollut tärkeä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

Hän lisää, että työ tilanteen parantamiseksi täytyy aloittaa jo varhaiskasvatuksen puolella, jotta numerot saadaan vielä paremmalle mallille. Hän luettelee jo tehtyjä keinoja nuorten tilanteen helpottamiseksi: uusi varhaiskasvatuslaki, viisivuotiaiden osa-aikaisen maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu, koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen, ammatillisen koulutuksen reformi, uusi lukiolaki ja työpajatoiminta.

– Oman alan löytämistä on helpotettu muun muassa jatkuvalla haulla. Nuori voi aloittaa opinnot missä vaiheessa vuotta tahansa. Opiskeluvalintoja on sujuvoitettu.

60 Ohjaamoa eri puolilla Suomea

Grahn-Laasonen, Saarikko ja työministeri Jari Lindström (sin.) kertoivat vuonna 2016 perustetun ministeriryhmän työn tuloksista Helsingin Ohjaamossa.

Suomen 60 Ohjaamossa, Helsingistä Rovaniemelle, nuoret saavat apua työhön, koulutukseen tai arkeen liittyvissä asioissa.

– On tärkeää, että nuoria kuunnellaan ja apua saa matalalla kynnyksellä yhdeltä luukulta, Lindström toteaa.

Lindströmin mukaan osa nuorista ei ole valmiita työmarkkinoille tai koulutukseen ja siksi Ohjaamoissa nuorille on tarjolla kynnyksetöntä tukea muun muassa Onni-hankkeen myötä. Onni-hankkeessa nuorille tarjotaan psykososiaalista tukea.

– Te-hallinnon tavoitteena on saattaa 10 000 nuorta te-palveluiden piiriin, työministeri kertoo tulevista suunnitelmista.

Uusimmat

Fingerpori

comic