Uutiset

Köyhät ja koulutus ovat monen puolueen puheissa - oppositiossa on monta yhteistä huolta

Muutamat oppositiopuolueet ovat viime aikoina julkaisseet omia ehdotuksiaan käsillä olevaa kehysriihtä varten. Kehysriihessä hahmotellaan tulevien vuosien talouspolitiikkaa, mutta tulevaisuuden kannalta ratkaisevia päätöksiä tehdään oikeastaan vasta sen jälkeen, kun uusi hallitus aloittaa reilun vuoden kuluttua.

Nyt ainakin puheissa moni puolue niin hallituksessa kuin oppositiossa satsaa pienituloisten huomioimiseen sekä koulutukseen.

Oppositiossa esimerkiksi Sdp:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden listauksista löytyy monta yhteistä tavoitetta: oppivelvollisuusikää olisi pidennettävä, oikeus subjektiiviseen päivähoitoon palautettava, koulutukseen lisärahoitusta, aktiivimalli korjattava tai peruttava, indeksijäädytyksistä luovuttava ja yritystukia voidaan leikata.

Sdp otti tiistain tiedotustilaisuudessaan mukaan myös verouudistuksen tekemisen.

-Omaisuutta verotettaisiin enemmän ja kulutusta sekä ansiotuloja vähemmän, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvaili puolueen valmistelemaa verolinjaa.

-Erityisesti pieniä ansiotuloja olisi verotettava vähemmän, jotta töiden tekeminen on kannattavaa, kansanedustaja Timo Harakka (sd.) lisäsi.

Kristillisdemokraatit panisivat rahaa lapsiperheköyhyyden torjumiseen ja pienimpien eläkkeiden, takuu- ja kansaneläkkeen, varassa elävien toimeentulon parantamiseen.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on puolestaan vaatinut kansallista pitkän aikavälin mielenterveysohjelmaa, jotta mielenterveyspalveluita parannettaisiin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on puolestaan penännyt kehysriihestä rahaa siihen, että varusmiesten ja -naisten sekä kertausharjoituksissa olevien sotilastapaturma ja palvelussairauden korvaukset tulisivat samalle tasolle rauhanturvaajien kanssa.

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset ovat korostaneet kehysriihen alla työllisyyden parantamista ja eriarvoisuuden torjuntaa. Suurin satsauksiin ei kuitenkaan hallituksen mukaan ole juuri varoja.

Rahaa ehkä yritystuista?

Vihreät esittää 50 euron tasokorotusta työttömien, eläkeläisten ja kotona lasta hoitavien vanhempien perusturvaan. Vasemmistoliitto luopuisi työvoimapoliittisista karensseista. Sdp:n mielessä ovat erityisesti pienituloiset eläkeläiset

-Alle 1 400 euroa kuussa ansaitseville eläkeläisille antaisimme 36 euron kuukausikorotuksen, Rinne puhui tiistaina.

Rahoja satsauksiin otettaisiin muun muassa yritystuista, joiden karsimisesta ei tällä hallituskaudella päästy sopuun.

-Erilaisia yritystukia voitaisiin esityksemme mukaan karsia 400 miljoonaa euroa, Rinne sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti