Uutiset

Kreikka hyväksyi naapurimaansa uudeksi nimeksi Pohjois-Makedonian

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras osallistui torstaina parlamentin debattiin Makedonian nimenvaihdoksesta. Kuva: SIMELA PANTZARTZI

Kreikan parlamentti hyväksyi Makedonian nimenvaihdoksen äänestyksessä tänään iltapäivällä.

Äänestys oli tiukka: sopimusta puolsi 153 kansanedustajaa ja 146 vastusti.

Parlamentin oli määrä äänestää asiasta jo torstai-illalla, mutta äänestystä siirrettiin perjantaille parlamentissa alkaneen pitkän ja kiihkeän keskustelun vuoksi.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Makedonian pääministeri Zoran Zaev allekirjoittivat kesäkuussa sopimuksen, jolla Makedoniasta tulee viralliselta nimeltään Pohjois-Makedonia.

Makedoniassa hyväksyttiin sopimus jo aiemmin.

Maan kansalaiset ovat makedonialaisia, joiden äidinkieli on makedonia.

Enemmistö kreikkalaisista vastusti

Tsiprasin voitto parlamenttiäänestyksessä ei ollut läpihuutojuttu, sillä hänen Syriza-puolueensa hallitus on vähemmistöhallitus. Kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset (Anel) -puolue jätti pari viikkoa sitten hallituksen juuri Makedonia-sopimuksen vuoksi.

Vasemmistolaisella Syrizalla on 145 parlamentin 300 paikasta.

Tuoreessa gallupissa 66 prosenttia kreikkalaisista vastusti sopimusta.

Nimikiista on pitänyt naapurusten välit kireinä siitä saakka, kun Makedonia irrottautui itsenäiseksi valtioksi Jugoslavian hajotessa 1990-luvun alussa. Maa otti nimekseen Makedonia.

Kreikka ei ratkaisua hyväksynyt. Se on jarruttanut Makedonian pääsyä Naton ja EU:n jäseneksi.

Kansallismielisten kiistakapula

Kansallismielisille kreikkalaisille Makedonia on olennainen osa helleenistä kulttuuriperintöä. Kreikan pohjoisin maakunta, jossa sijaitsee Kreikan toiseksi suurin kaupunki Thessaloniki, on nimeltään Makedonia.

Kreikassa on vuosien mittaan ollut suuria mielenosoituksia naapurimaan nimestä, viimeksi viime sunnuntaina.

Vaikka Makedonia on pieni rutiköyhä maa, ovat kiihkeimmät kreikkalaiset protestoijat väittäneet, että pohjoinen naapurimaa havittelee nimen varjolla alueensa laajentamisesta.

Kansallismielisiä riittää myös Makedoniassa. Heidän mukaansa Kreikalla ei ole sananvaltaa siihen, millä nimellä makedonialaisten valtiota kutsutaan.

Makedonian hallitus yritti hyväksyttää sopimuksen kansanäänestyksessä syyskuun lopussa, mutta kansallismielisen presidentin Gjorge Ivanovin boikottikehotus puri ja äänestys mitätöityi alhaisen äänestysprosentin vuoksi.

Sopimus hyväksyttiin Makedonian parlamentissa tammikuun alussa.

Fingerpori

comic