Uutiset

Kreml on järjestänyt sunnuntaina Moskovaan palaavalle Navalnyille monenlaisia vaikeuksia – Navalnyi saattaa joutua heti useaksi vuodeksi vankilaan

Kotimaahan paluu on oppositiojohtajalle kuitenkin eräänlainen voitto, sillä se on ollut hänen tavoitteenaan koko Saksassa olon ajan
Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navajnyi (vas.) kuvattuna elokuussa 2019, jolloin hän oli alueoikeuden kuultavana Moskovassa. Navalnyi palaa Venäjälle sunnuntaina. Kuva: epa08934346
Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navajnyi (vas.) kuvattuna elokuussa 2019, jolloin hän oli alueoikeuden kuultavana Moskovassa. Navalnyi palaa Venäjälle sunnuntaina. Kuva: epa08934346

Venäjän vankilaviranomainen FSIN yrittää saada oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ehdollisen vankeustuomion peruttua ja tämän vankilaan.

Navalnyin asianajajan mukaan tätä saattaa odottaa kolmen ja puolen vuoden vankilatuomio tämän palatessa Venäjälle. Navalnyi on ilmoittanut lentävänsä Saksasta Moskovaan jo ensi sunnuntaina.

Ei kyseenalaista paluuta

Navalnyi on ollut elokuusta alkaen Saksassa, jonne hänet lennätettiin hoidettavaksi Venäjän Omskista. Novitshok-hermomyrkyllä elokuussa myrkytetty Navalnyi uskoo toipuneensa lähes täysin.

Hän on ostanut lentolipun venäläisen Aeroflotin omistaman, halpalentoja tarjoavan Pobedan koneeseen. Pobeda tarkoittaa suomeksi voittoa.

Kotimaahan paluu on Navalnyille eräänlainen voitto, sillä se on ollut hänen tavoitteenaan koko Saksassa olon ajan.

– Kyse ei ole ollut siitä, että palaanko vaiko en. Niin siksi, että en koskaan lähtenyt. Jouduin Saksaan hengityskoneessa ainoastaan siitä syystä, että minut yritettiin tappaa, Navalnyi kirjoitti Instagramissa.

Navalnyi kertoo myös kaipaavansa Venäjää ja Moskovaa. On todennäköistä, että Navalnyia on Moskovassa vastassa vähintäänkin tuhansia ihmisiä.

Odotettavissa Kremlin masinoimia vaikeuksia

Venäjän vankilaviranomainen perustelee Navalnyin vangitsemisvaatimustaan sillä, että Navalnyi jätti ilmoittautumatta viranomaisille ehdollisen tuomionsa aikana Moskovassa joulukuussa.

Kyse on Navalnyille vuonna 2014 kavalluksesta langetetusta tuomiosta, joka päättyi vuodenvaihteessa. Muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pitää tuomiota poliittisena.

FSIN:n mukaan Navalnyi syyllistyi ehdonalaisensa aikana myös uuteen rikokseen. Joulukuussa Navalnyia vastaan nostettua petossyytettä pidetään sitäkin tekaistuna.

Oppositiojohtajaa vastaan on tehtailtu lukuisia syytteitä viime vuosina. Sama jatkunee myös hänen paluunsa jälkeen. Syytteiden tarkoitus on vaikeuttaa Navalnyin poliittista toimintaa. Oikeusjutut vievät aikaa Navalnyin varsinaiselta toiminnalta eli vallan väärinkäytön paljastamiselta muun muassa korruptiotapauksia penkomalla.

Muitakin ongelmia on luvassa heti kotiin paluun jälkeen. Venäläinen tuomioistuin jäädytti Navalnyin pankkitilin ja takavarikoi Moskovan asunnon tämän maatessa koomassa.

Somekanavien estäminen voi vaikuttaa Navalnyiin

Navalnyin asema lienee kuitenkin jatkossa aiempaa turvatumpi myös Venäjän maaperällä. Koko maailma seuraa häntä nyt somekanavien kautta aivan eri intensiteetillä kuin ennen myrkytystä. Etenkin Instagram, Twitter, Youtube ja Facebook ovat tuoneet Navalnyille miljoonia seuraajia.

Venäjän duuma hyväksyi joulun alla lakiesityksen, joka mahdollistaa muun muassa Twitterin, Youtuben ja Facebookin käytön estämisen osittain tai kokonaan. Edellä mainitut somepalvelut “syrjivät” Kremlin mukaan venäläisiä uutissivustoja.

Kyseiset somepalvelut laittavat valtiollisten medioiden sometilien yhteyteen merkinnän asiasta. Ne myös tiputtavat sellaisten tilien näkyvyyttä. Käytäntö ei ole miellyttänyt Venäjän valtiollista mediaa. Muun muassa Russia Today, Sputnik ja RIA Novosti ovat valittaneet asiasta.

Navalnyin viestinnän kannalta oleellisten somepalveluiden estäminen toisi omat haasteensa Navalnyin tiedottamiselle.

Navalnyi saatetaan julistaa “ulkomaiden agentiksi”

Oppositiojohtajan toimintaan vaikuttanee myös lakihanke, joka mahdollistaa yksittäisten kansalaisten leimaamisen ”ulkomaiden agenteiksi”. Tällä hetkellä “agenteiksi” voidaan luokitella “ulkovaltojen agenteiksi” niputettujen tiedotusvälineiden sisältöjen tuottajia ja jakajia.

On mahdollista, että Navalnyi joutuu ”ulkovaltojen agenttien” listalle. Koska vähäisetkin kytkökset “ulkovaltojen agentteihin” voivat johtaa agenttisyytteisiin, eivät Navalnyin tukijatkaan ole turvassa.

Venäjä suitsii kriittisiä ääniä

Venäjällä kesällä kyseenalaisissa olosuhteissa läpi äänestetty perustuslakiuudistuspaketti sisältää presidentti Vladimir Putinin jatkon kannalta tarpeellisia lakeja.

Parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi joulukuussa muun muassa entisille presidenteille ja heidän perheilleen rikossyytteiltä elinikäisen suojan tuovan lain.

Pöydällä oli myös lakialoite, joka estäisi oikeus- ja turvallisuusviranomaisten sekä heidän perheenjäsentensä yksityiselämää ja varallisuutta koskevien tietojen julkaisemisen.

Myös mielenosoitusten järjestäminen on vaikeutumassa Venäjällä. Suositut niin sanotut yhden hengen mielenosoitukset aiotaan luokitella jatkossa mielenosoituksiksi. Käytännössä niille pitäisi saada lupa etukäteen. Toisaalta yhden hengen mielenosoituksia on hajotettu jo ennen lakiakin.

Parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston ja presidentti Putinin on vielä hyväksyttävä lait.

Lakimuutokset ovat Kremlin kannalta hyödyllisiä myös syksyllä pidettävien duuman vaalien kannalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic