Uutiset

Krista Kiuru Ylellä: Valtioneuvosto päätti yhtenäisestä maskiviestinnästä, ja valmiuslaki lisäsi määräysvaltaa – "Elimme poikkeusolosuhteita"

Ministeri ei kiistänyt A-studion haastattelussa THL:n poliittista ohjausta. Hän kuitenkin korosti, että hallituksen yhteiset linjaukset perustuivat asiantuntijoiden näkemykseen ja tautitilanteeseen.
Krista Kiuru kommentoi maskikohua lopulta iltayhdeksän jälkeen. Kuva: Arttu Laitala
Krista Kiuru kommentoi maskikohua lopulta iltayhdeksän jälkeen. Kuva: Arttu Laitala

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei kiistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) poliittista ohjausta kevään maskiviestinnässä.

Kiuru kommentoi asiaa lopulta iltayhdeksältä Ylen A-studiossa. Sitä ennen hän kieltäytyi asiaan liittyvistä suorista haastattelupyynnöistä.

– Keväällä korostettiin, että yksiääninen viestintä on tärkeää. Elimme poikkeusolosuhteita, ministeri sanoi Ylen haastattelussa.

Hän huomautti, että valmiuslain käyttöönotto antoi lisää määräysvaltaa sosiaali- ja terveysministeriöön (STM). Samalla hallitus päätti Kiurun mukaan keskittää koronaepidemian hillintään liittyvän viestinnän STM:lle.

Kiuru sanoi, ettei hän kuitenkaan itse kieltänyt THL:ää antamasta maskisuosituksia, vaan kyse oli ministeriön ja THL:n viestintäorganisaatioiden välisestä keskustelusta.

Kevään maskiviestinnästä on noussut kiivas poliittinen kiista, joka johti kokoomuksen esittämään epäluottamuslauseeseen ministeri Kiurulle. Asiasta äänestetään eduskunnassa keskiviikkona.

”Oli tärkeää, että ihmiset saivat yhden viestin”

Kiurun mielestä asiaa tulee katsoa kevään poikkeuksellinen tilanne huomioiden.

Ministerin mukaan hallituksen yhtenäiseksi päätetty viestintä on koko koronakriisin ajan perustunut asiantuntijoiden arvioon ja tautitilanteeseen. Myös maskeja koskevat linjaukset tehtiin Kiurun mukaan THL:n ja STM.n ”virallisten toimintalinjojen” perusteella.

Kiuru sanoi hallituksen pitäneen tärkeänä, että ihmiset saivat epidemian hallinnassa yhtenäisen viestin.

– Yhteiskunnassa oli monenlaisia näkemyksiä ja henkilöitä, jotka olivat asiasta toista mieltä, hän myönsi.

– Elimme sellaista kevättä, että myöskään WHO (maailman terveysjärjestö) ei suositellut maskeja. Sen linja muuttui vasta kesäkuussa sen jälkeen, kun hallitus oli oman linjauksensa tehnyt.

Kiurun mukaan keskustelu maskien käytöstä on tärkeää, mutta tautitilanteen hallintaan tarvitaan myös muita keinoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic