Uutiset

Kristillisdemokraateista soten ratkaisijoita? Projektijohtaja Päivi Nerg voisi hoitaa entisen puolueensa soten taakse

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus tunnustelee, löytyykö oppositiossa olevista kristillisdemokraattien ja rkp:n kansanedustajista tukea sote-uudistuksen läpiviemiseksi.

Uudistuksen hyväksyminen menee kesäkuussa eduskunnassa täpäräksi. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.), kokoomuksesta eronnut Hjallis Harkimo ja eduskuntaan palaava Paavo Värynen (kp.) äänestävät todennäköisesti sitä vastaan.

Hallituksella olisi tämän laskutoimituksen jälkeen tukenaan vain 102 kansanedustajaa, joiden joukossa on vielä muutamia yksittäisiä uudistuksen epäilijöitä.

Siksi ei olekaan ihme, että hallituspuolueiden edustajat lähestyvät nyt kuumeisesti kristillisdemokraatteja ja rkp:läisiä houkutellakseen heitä uudistuksen taakse.

Kd ei jyrkästi vastaan

Lännen Median viime torstaina tekemä soittokierros näiden puolueiden kansanedustajille paljasti, että kristillisdemokraatit eivät suhtaudu sote- ja maakuntauudistukseen yhtä kriittisesti kuin rkp.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sekä lääkärikansanedustajat Päivi Räsänen
ja Sari Tanus sanoivat muodostavansa kantansa vasta eduskuntakäsittelyn edetessä.

Kristillisdemokraatit eivät aio tehdä sotesta ryhmäpäätöstä, koska eduskuntaryhmässä on myös kriittisempiä ja ryhmäpäätös saisi epäilemään lehmänkauppoja.

Mistä pelimerkit?

Lehmänkaupoissa rkp:n kanssa hallituksen pelimerkkeinä voisivat olla Vaasan keskussairaalan laaja päivystys, uuden lääkärihelikopterin sijoituspaikka ja Suomelle tulossa olevan ylimääräisen europarlamenttipaikan kiintiöiminen Ahvenanmaalle.

Mitä sitten hallitus voisi tarjota kristillisdemokraateille? Vahvoja oluita ei voi enää vetää ruokakaupoista takaisin Alkoon eikä lakia sukupuolineutraalista avioliittolaista kumota?

Perhevapaauudistuksesta nykyinen hallitus on jo luopunut, mikä sopii lasten kotihoidon tukea puolustaville kristillisdemokraateille. Kauppatavaraksi siitäkään ei enää ole.

Asialinja voisi auttaa

Tässä tilanteessa hallituksen kannattaisi lähettää sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua johtava valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg neuvottelemaan asiapohjalta kristillisdemokraattien tuesta uudistukselle.

Nerg oli kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas vuonna 2007 ja edellisen hallituksen sisäministerin Päivi Räsäsen valinta sisäministeriön kansliapäälliköksi vuonna 2012.

Valintaa epäiltiin alun perin poliittiseksi, vaikka Nerg oli eronnut puolueestaan jo aikoja sitten. Jämäkällä toiminnallaan maahanmuuttokriisin aikana hän osoitti selviänsä kovistakin paikoista.

Nyt Nerg on virkamiehenä päävastuussa hallituksen tämän vaalikauden tärkeimmästä hankkeesta.

Kysymys kuuluukin, onko hallituksella varaa jättää käyttämättä Nergin hyvät suhteet entiseen puolueeseensa ratkaisevien sote-äänien varmistamiseksi. Nergin asiantuntemuksesta ne eivät ainakaan jää kiinni.

aki.taponen@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti