Uutiset

KRP aloittaa tietovuotokuulustelut joulun jälkeen – Poliisi: "tässä ei sellaista hengenhätää ole"

Helsingin Sanomien lehtijutun julkaisusta alkanut rikostutkinta pääsee kunnolla vauhtiin vuodenvaihteen jälkeen.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo Lännen Medialle, että poliisi parhaillaan suunnittelee kuulusteluja ja kartoittaa henkilöitä, jotka liittyvät tapaukseen. Toistaiseksi Ranta-aho ei osaa arvioida, kuinka monta ihmistä on tarpeen kuulustella.

Ranta-ahon mukaan kuulustelut aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen tammikuun ensimmäisillä viikoilla. Joulun ajaksi tutkinta siis rauhoitetaan.

-Sinänsä tässä ei sellaista hengenhätää ole minkään asian osalta, että meidän olisi pakko tehdä pyhien aikana minkäänlaisia toimenpiteitä, Ranta-aho sanoi torstaina iltapäivällä.

Nimikkeenä turvallisuussalaisuuden paljastaminen

Puolustusvoimat teki rikosilmoituksen lauantaina 16.11. Helsingin Sanomissa julkaisusta artikkelista, joka käsittelee Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. HS:lle oli vuodettu erittäin salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja, joista julkaistiin jutussa otteita.

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena.

Tutkinnan kohteina ovat paitsi salaiset asiakirjat vuotaneet tahot, myös Helsingin Sanomien toimitus. Ranta-aho kertoo, että poliisi selvittää parhaillaan Puolustusvoimien kanssa, kuinka monella ihmisellä on ollut pääsy lehdelle toimitettuihin asiakirjoihin.

Poliisi suoritti kiireellisenä erityisen kotietsinnän viime sunnuntai-iltana Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. Etsintä tehtiin kiireellisesti poliisin mukaan siksi, ettei toimittaja ehtisi tuhota tutkintaan liittyvää aineistoa.

Poliisi saapui paikalle pelastuslaitoksen saaman palohälytystehtävän vuoksi, ja paikalla oli lain vaatima etsintävaltuutettu.

Muita etsintöjä ei poliisi ole Ranta-ahon mukaan toistaiseksi tehnyt.

-Meillä ei ole mitään ekstratemppuja takataskussa, vaan ihan normaalein tutkintamenetelmin tässä tullaan etenemään. Merkittävässä asemassa tulevat olemaan kaikki nämä kuulustelut, sanoo Ranta-aho.

Rikoslain mukaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta voi saada enimmillään neljä vuotta vankeutta. Poliisi voi pyytää tuomioistuimelta lupaa joidenkin salaisten pakkokeinojen käyttöön tämän vuoksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic