Uutiset

Krp ei aloita tutkintaa Nordean rahanpesuväitteistä, jotka esitti suursijoittaja ja Putin-kriitikko William Browder

Esiselvityksensä valmiiksi saaneen Krp:n mukaan rikosepäilyt ovat vanhentuneita, tapahtuneet suomalaisten viranomaisten toimivallan ulkopuolella tai niistä ei ole näyttöä, joka johtaisi esitutkinnan aloittamiseen.
Suursijoittaja William Browderin tekemä tutkintapyyntö Nordeasta ei johtanut esitutkintaan. Kuva: REX/All Over Press
Suursijoittaja William Browderin tekemä tutkintapyyntö Nordeasta ei johtanut esitutkintaan. Kuva: REX/All Over Press

Keskusrikospoliisi (Krp) ei aloita esitutkintaa Nordea-pankin epäillystä rahanpesusta, josta suursijoittaja William Browder teki tutkintapyynnön viime syksynä.

Tutkintapyynnössä esitettiin, että Nordea olisi syyllistynyt yli 200 miljoonan euron rahanpesuun, kun se on vastaanottanut tilisiirtoja yritysasiakkaidensa pankkitileille Baltian maista.

Browderin mukaan Nordeaan siirretyt varat olivat peräisin virolaisilta peiteyhtiöitä, joiden rahat olisi talletettu Danske Bankin Viron-yksiköihin ja Ukio-pankin Liettualaisiin pankkeihin, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Kyseiset Dansken Viron-yksiköt syyllistyivät Viron finanssinvalvojan mukaan törkeään rahanpesuun vuosina 2007–2013.

Browderin omistaman varainhoitoyhtiön Hermitage Capital Managementin tekemän tutkintapyynnön mukaan baltialaispankkeihin tulleet varat ovat peräisin Venäjällä vuonna 2007 tehdystä rikoksesta.

Valtakunnansyyttäjävirasto ja Krp tiedottivat tänään molemmat, että ne eivät aloita esitutkintaa epäilyistä.

Rikosepäilyt ovat vanhentuneita, toimialueen ulkopuolella tai niistä ei ole näyttöä

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiassa esiselvityksen, jossa selvitetään, ylittyykö esitutkintakynnys.

Selvityksen mukaan tutkintapyynnössä epäilyttäviksi väitetyt toimet ovat tapahtuneet Virossa tai Liettuassa, eikä suomalaisviranomaisilla ole asiassa näin ollen toimivaltaa.

Lisäksi Suomeen Nordeaan tehdyt varainsiirrot ovat tapahtuneet pääosin yli kymmenen vuotta sitten eli epäillyt teot ovat myös rikosoikeudellisesti vanhentuneita.

Siltä osin, kun tutkintapyyntöön kirjatut pyynnöt koskevat tuoreempia ajankohtia, poliisilla ei ole syytä epäillä, että Nordealla tai tilinomistajilla olisi ollut tietoa epäilyttävistä toimista Baltiassa.

Tutkintapyynnöstä tai sen liitteistä ei poliisin mukaan ilmene, mitkä seikat tukevat väitettä siitä, että suomalaisten myyjäyhtiöiden ja Nordean puolesta toimineet henkilöt olisivat varainsiirtoja vastaanottaessaan tienneet niiden olevan peräisin Venäjällä tehdystä rikoksesta.

Tutkintapyynnössä väitettiin myös, ettei Nordea ole noudattanut vuonna 2009 voimassa ollutta lakia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä.

Kyseisen rikosepäilyn syyteoikeus on vanhentunut kahdessa vuodessa, poliisi tiedottaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic