Uutiset Hämeenlinna

KRP: Hämeenlinnan moottoripyöräkerho Shark Riders yhteistyössä United Brotherhood -rikollisjengin kanssa

Thaimaassa perustetun moottoripyöräkerho Shark Ridersin ainoa Suomen osasto on Hämeenlinnassa.
Shark Rider -kerhon tunnus. Kuva: KRP

Moottoripyöräkerho Shark Riders MC tekee Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan yhteistyötä paljon otsikoissa olleen United Brotherhood -rikollisjärjestön (UB) kanssa.

Kerholla on talli Kantolassa Hämeenlinnassa.

KRP:n jengiasiantuntija, rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoo, että Shark Ridersilla on Suomessa muutamia kymmeniä jäseniä tai sen kanssa tiiviisti tekemisissä olevia henkilöitä.

KRP ei ole määritellyt Shark Ridersia rikolliseksi järjestöksi, mutta kerho kiinnostaa poliisia yhteyksiensä vuoksi.

– Jengi tekee yhteistyötä UB:n lisäksi Hells Angelsin kanssa. He käyttävät liiveissään 1% -merkkiä, Ahlgren kertoo.

Niin sanottu prosenttimerkki tarkoittaa perinteisesti, ettei sitä kantava kerho kunnioita lakia, poliisia tai muita viranomaisia. Merkkiä ei voi kuitenkaan pitää todisteena kerhon tai sen jäsenten rikollisesta toiminnasta.

Shark Ridersin Hämeenlinnan osasto vietti 1-vuotispäivää elokuun lopussa. Vaikka kerhon toiminta ei ole ollut erityisen näkyvää, se on Christer Ahlgrenin mukaan aktiivista.

Hämeen poliisin rikoskomisario Juha Pynttäri toteaa poliisin seuraavan ylipäätään Kanta-Hämeessä toimivien mp-kerhojen toimintaa.

– Vaikka jokin ryhmä ei näkyisi katukuvassa, siitä ei voi tehdä johtopäätöksiä kerhon aktiivisuudesta.

Erityisen mielenkiintoisen Shark Ridersista tekee poliisin näkökulmasta kerhon tiiviit yhteydet Thaimaahan.

Moottoripyöräkerho Sharkrider on alun alkaen perustettu Thaimaan Pattayalla 1990-luvun lopulla. Jengiin kuuluu kokonaan tai osan vuodesta Aasiassa asuvia suomalaisia henkilöitä.

– Mukana jengissä on myös aasialaistaustaisia henkilöitä.

Ahlgren sanoo, ettei poliisilla ole tietoa, miksi Shark Riders perusti tiettävästi ainoan Suomen osastonsa juuri Hämeenlinnaan.

– Se voi liittyä jengien välisiin yhteistyökuvioihin. Isommat jengit tarvitsevat ja hyödyntävät Shark Ridersin yhteyksiä Aasiaan.

Aasialaiset juuret on harvinaisuus Suomen jengiyhteyksissä.

– Kerholla on poikkeuksellinen tausta. Yleensä jengit saapuvat maahan ja ne pitävät yhteyksiä pääasiassa Tanskaan, Ruotsiin sekä Venäjälle.

 

Poliisilla on Ahlgrenin mukaan tällä hetkellä runsaudenpulaa jengeihin liittyvän rikollisuuden valvomisessa ja torjunnassa.

– Niitä, joihin pitää kiinnittää erityistä huomiota, on paljon. Shark Ridersiin ei tällä hetkellä kohdistu erityistä tutkintaa, mutta keräämme ja saamme jengistä koko ajan tietoa, Ahlgren sanoo.

Shark Riders on Ahlgrenin mukaan itsenäisesti toimiva ryhmä.

– Sitä ei voi ainakaan vielä kutsua UB:n alajengiksi.

Ahlgren kertoo, että Shark Ridersin jäseniä ei otettu kiinni syyskuussa toteutetussa, UB-jengiin kohdistuneessa operaatiossa.

Pitkään pohjustetussa poliisioperaatiossa otettiin syyskuun alussa kiinni lähes 20 henkilöä ympäri Suomen, takavarikoitiin 156 asetta ja huumeita sekä käteistä.

KRP:n mukaan UB on vahvassa asemassa vankiloissa ja pyrkii vaikuttamaan uhkailemalla myös vankiloiden henkilökuntaan.

Viranomaiset haluavat jengin toimintakieltoon.

Lue myös: Moottoripyöräkerhon jäseniä epäillään osuudesta suureen huumevyyhtiin

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic