Uutiset

KRP: Rajaviranomaiset tietävät, miten toimia, jos Puigdemont sattuu kohdalle

Poliisilla ei ole tietoa entisen katalaanijohtaja Carles Puigdemontin olinpaikasta tai siitä, missä päin hän mahdollisesti liikkuu.

Keskusrikospoliisi (KRP) päätti lauantaina käynnistää eurooppalaiseen pidätysmääräyksen liittyvän luovuttamisprosessin.

-Poliisi on toimivaltainen viranomainen tekemään päätöksen kiinniotosta Schengen-etsintäkuulutuksen perusteella, rikostarkastaja Hannu Kautto KRP:sta sanoo.

Kautto ei avaa sitä, etsiikö poliisi Puigdemontia aktiivisesti, mutta hän toteaa, että poliisi ja rajaviranomaiset ovat tietoisia siitä, miten toimia, jos entinen katalaanijohtaja sattuu kohdalle.

-Suomessa poliisin ja rajaviranomaisten yhteistyö sujuu erinomaisesti ja tiedot kulkevat. Schengenin tietojärjestelmä on ratkaisevassa roolissa, sillä siellä tieto on kaikkien viranomaisten saatavilla. Myös mediajulkisuus toimii siten, että viranomaiset tietävät, miten toimia tavatessa, Kautto toteaa.

Kauton
mukaan poliisi ja syyttäjä ovat tehneet tapauksen osalta yhteistyötä jo etukäteen. Poliisi voi tehdä kiinniottopäätöksen ja ottaa tiedossa olevilla perusteilla miehen määräajaksi säilöön. Sen jälkeen asia etenee syyttäjän ja lopulta tuomioistuminen käsiteltäväksi.

-Tässä tapauksessa olemme tehneet syyttäjän kanssa yhteistyötä poikkeuksellisen tiivisti. Olemme valmistelleet ja käsitelleet luovutusprosessin todennäköisyydestä edeten aina luovutukseen saakka, Kautto kertoo Lännen Medialle.

Espanjan
korkein oikeus antoi perjantaina Puigdemontista eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Entinen katalaanijohtaja saapui Suomeen torstaina. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hänen on ollut tarkoitus poistua Suomesta lauantaina.

Puigdemontin vierailua on isännöinyt kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic