Uutiset

Kuopiossa tutkiva Krp: "Teon motiivia vielä liian aikaista kommentoida"

Savon ammattiopistossa kiinniotettua miestä epäillään murhan yrityksestä. Suojelupoliisi ja Itä-Suomen poliisi tutkivat syntyperäisen suomalaisen miehen taustoja.
Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Taisto Huokko, apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen ja ylikomisario Hans Vuoti tiistain tiedotustilaisuudessa.

Savon ammattiopistossa tapahtuneen väkivallanteon tutkinta siirtyi tiistai-iltana Keskusrikospoliisille. KRP:n tutkintaryhmä saapui Kuopioon tapahtumapaikalle illan aikana.

– Tutkintaryhmä on paikan päällä tiistai-illasta ja aloittaa tutkinnan saman tien, KRP:n viestintäpäällikkö Jukka Matilainen totesi Lännen Medialle.

Hänen mukaansa teon motiivista tai mahdollisista viitteistä terrorismiin on vielä liian aikaista kommentoida.

– Tässä vaiheessa en pysty ottamaan kantaa tutkinnallisiin asioihin, hän sanoo.

Poliisipartiot paikalla kahdeksassa minuutissa

Itä-Suomen poliisilaitos järjesti tiedotustilaisuuden kello 17. Tiedotustilaisuudessa eri viranomaiset kävivät läpi, mitä Savon ammattiopiston tiloissa tapahtui. Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta kello 12.29.

Epäilty väkivallanteko oli tapahtunut kauppakeskus Hermannissa, jossa myös Savon ammattiopiston tilat ovat.

Poliisipartiot olivat paikalla kahdeksan minuutin kuluttua hälytyksestä. Kaiken kaikkiaan tapahtumapaikalla oli kymmeniä viranomaisia.

Ensihoidon kenttäjohtaja Tommi Partanen kertoi illan tiedotustilaisuudessa, että ensihoito oli saanut hälytyksen joukkosurmakoodilla.

– Tässä on hyödynnetty myös poliisin erityisryhmiä, ja kaikki käytettävissä olevat resurssit olivat käytössä, Itä-Suomen poliisilaitoksen edustaja kertoi.

Motiivista ei tietoa

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että teosta epäillyn miehen motiivista ei ole vielä tietoa. Poliisi kertoo takavarikoineensa teosta epäillyn miehen atk-laitteet.

Poliisi ei vahvistanut julkisuudessa ollutta tietoa siitä, että välikohtauksessa kuollut nainen olisi ollut teon varsinainen kohde.

Poliisi vahvisti ainoastaan sen, että välikohtauksessa kuollut oli nainen.

Välikohtauksessa loukkaantuneiden määrä oli kymmenen. Loukkaantuneista kahden tila on vakava. Loukkaantuneiden joukossa on koulun henkilökuntaa, oppilaita ja yksi poliisi.

Poliisi käytti kiinniotossa ampuma-asetta

Itä-Suomen poliisi otti teosta epäillyn miehen kiinni kello 12.37. Kiinnitoton yhteydessä poliisi käytti ampuma-asetta. Epäilty mies loukkaantui kiinnioton yhteydessä.

Epäilty on hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

– Hämeen poliisilaitos suorittaa tutkinnan tämän osalta. Kyse on normaalista protokollasta, kun poliisi käyttää asetta, apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Poliisi kertoi selvittävänsä epäillyn taustoja yhdessä Suojelupoliisin kanssa.

– Suojelupoliisiin ei ole vielä oltu yhteydessä epäillyn taustojen selvittämiseksi, rikosylikomisario Mikko Lyytinen sanoi.

Epäillään murhan yrityksestä

Poliisin mukaan teosta epäilty mies on vuonna 1994 syntynyt mies, joka on syntyperäinen Suomen kansalainen.

Epäilty on ollut ammattiopiston oppilas eikä hänellä ole aiempaa rikostaustaa. Poliisilla ei ole myöskään tietoa mahdollisista rikoskumppaneista.

Häntä epäillään murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista ja niiden yrityksistä. Rikosnimikkeet voivat muuttua vielä poliisitutkinnan aikana.

Poliisi vahvistaa vain sen, että teosta epäilty mies käytti pitkää teräasetta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kyseessä olisi ollut miekka. Lisäksi epäilyllä oli ollut mukana ampuma-ase.

– Aseenkantolupa-asia on nyt selvityksessä. Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että hän (epäilty) olisi harrastanut ammuntaa, poliisi totesi illan tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Antti Rinne osoitti hallituksen surunvalittelut Kuopion tapahtumien vuoksi.

– Savon ammattiopistossa Kuopiossa tapahtunut väkivallanteko on järkyttävä ja täysin tuomittava. Olen keskustellut poliisiylijohtajan kanssa ja hallitus on seurannut tilannetta tarkasti. Esitän omasta ja koko hallituksen puolesta surunvalittelut ja tukemme kaikille omaisille, hän totesi valtioneuvoston tiedotteessa illalla kello 17.53.

Kuopion keskussairaala purki suuronnettomuushälytyksen kello 14.

Omaiset voivat soittaa numeroon 017 172 000. Kriisiapua saa myös sosiaalipäivystyksen numerosta 044 718 3930.

Lisää aiheesta: Kuopion väkivallanteko: Poliisi seuraa turvallisuustilannetta tarkasti Hämeessäkin – ”Olemme valppaina”

Lisää aiheesta: Väkivallanteko Kuopiossa: Hyökkääjää epäillään murhan yrityksestä – loukkaantui kiinniotossa vakavasti

 

Uusimmat

Fingerpori

comic