Uutiset

KRP: Turun puukottaja harkitsi hyökkäämistä varusmiehen kimppuun

Turun elokuinen puukottaja oli harkinnut hyökkäävänsä lomalle lähtevän varusmiehen kimppuun.

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti puukotuksen esitutkinnan valmistumisesta keskiviikkona Vantaalla. KRP on tutkinut tapausta kahtena terroristisena tarkoituksena tehtynä murhana ja yhdeksänä terroristisena tarkoituksena tehdyn murhan yrityksenä.

Kahden kuolleen lisäksi kahdeksan loukkaantui. Yksi henkilö oli onnistunut väistämään tekijän iskut.

Teoista epäiltynä on Abderrahman Bouanane. Bouanane on tunnustanut puukotukset mutta kiistänyt niiden terroristisen tarkoituksen.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoi medialle keskiviikkona, että esitutkinnan perusteella tekijä toimi iskussa yksin. KRP:n mukaan tekijä näki itsensä olleen terroristijärjestö ISIS:n asialla.

Poliisi on ilmoittanut aiemmin, että tekijä oli harkinnut sotilaskohdetta teon kohteeksi. Keskiviikkona Töyräs tarkensi, että sotilaskohde oli Turun linja-autoasemalla nähty varusmies.

-Tekijä ajatteli, että varusmies on sotilas ja siten luvallinen kohde, Töyräs kertoi.

Tekijä oli kuitenkin luopunut ajatuksesta, koska häiritseviä tekijöitä, eli ihmisiä oli tullut liikaa. Kaarinasta päivällä lähtenyt Bouanane oli jatkanut matkaansa Turun kauppatorille ja toteuttanut siellä iskun.

Kuulusteluissa tekijä on kertonut, että hänellä oli mukana kaksi Ikeasta ostettua keittiöveistä.

Poliisi: Isis-materiaali alkoi kiinnostaa tekijää 3 kuukautta aiemmin

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräksen mukaan tekijä oli alkanut kiinnostua ISIS-materiaalista kolme kuukautta ennen elokuun 18:ntena tehtyä iskua. Samaan aikaan hän oli kuitenkin elänyt ”tavanomaista turvapaikanhakijan elämää”.

Toisaalta tekijän lähiomaiset olivat havainneet merkkejä tämän radikalisoitumisesta. Bouanane oli poliisin mukaan muun muassa halunnut näyttää ISIS-järjestön videoita muille.

Kuulusteluissa marokkolainen Bouanane on ollut yhteistyöhaluinen poliisin kanssa. Poliisin mukaan tekijä oli valmis kuolemaan tekojensa seurauksena.

Varsinainen teko kesti Töyräksen mukaan ”kolme minuuttia ja 465 metriä”.

Tapaus etenee syyteharkintaan. Syyttäjät päättävät lopulta syytteiden nostamisesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti