Uutiset

KRP:n jättioperaatio johti kahden henkilön pidätykseen – tutkinta jatkuu vielä kuukausia

Kolmas kiinniotettu päästettiin vapaaksi.

Kaksi henkilöä on pidätetty keskusrikospoliisin Turun saaristossa tekemään talousrikostutkintaan liittyen.

KRP:n rikostarkastajan Markku Ranta-ahon mukaan aiemmin kiinniotetut kolme henkilöä pidätettiin, mutta yksi heistä on jo päästetty vapaaksi. Hänen osaltaan kuulustelut ovat valmiit.

Viikonloppuna on kuulusteltu yhteensä seitsemää henkilöä.

KRP teki tänä viikonloppuna kotietsintöjä 17 kohteessa Varsinais-Suomen alueella. KRP takavarikoi kohteista talousrikostutkintaan liittyvää materiaalia, kuten asiakirjoja ja tallennusvälineitä.

– Operaatio sujui suunnitelmien mukaan ja rauhallisesti. Tutkinta jatkuu nyt kuulusteluilla ja takavarikoidun materiaalin tutkimisella. Materiaalia on runsaasti ja sen läpikäyminen kestää varmasti kuukausia, Ranta-aho kertoo.

KRP epäilee, että suomalaisessa osakeyhtiössä on pesty rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta.

Saaret strategisesti tärkeissä kohteissa

Poliisi ei ole vieläkään kertonut julkisuuteen tutkimansa yrityksen nimeä, mutta silminnäkijähavaintojen perusteella kyse on ulkomaisessa omistuksessa olevasta Airiston Helmi oy:stä.

Venäläistaustainen yritys omistaa useita saaria tärkeän merenkulkuväylän varrelta Turun saaristossa.

Nimettömänä puhuneet Puolustusvoimien työntekijät ovat sanoneet julkisuudessa, että yhtiön omistukset sijaitsevat strategisesti tärkeissä kohteissa.

– Etsimme erityisesti viitteitä pimeän työvoiman käytöstä, Ranta-aho sanoo.

Poliisi jatkaa kuulusteluja

Talousrikosvyyhdintutkinta kestää vielä ainakin vuoden verran, KRP:n Ranta-aho arvioi.

– Pelkästään kotietsinnöissä takavarikoitujen aineistojen läpikäymiseen kuluu helposti useampi kuukausi.

Ranta-aho uskoo, että kun aineistosta saadaan lisätietoja, poliisi kuulustelee uusia henkilöitä ja tekee tarvittaessa lisää etsintöjä.

KRP odottaa tällä hetkellä vastausta oikeusapupyyntöihin, joilla se hakee tietoa tutkittavista henkilöistä ulkomaisilta viranomaisilta.

Ranta-aho ei yksilöi maita, mihin oikeusapupyyntöjä on lähetetty, mutta kertoo, että kyseessä on EU-maita ja EU:n ulkopuolisia maita.

– Kokonaisuudessaan tutkinta on niin laaja, että siitä erotetaan luultavasti omiksi haaroikseen esimerkiksi törkeän rahanpesun ja törkeän veropetoksen tutkinta, Ranta-aho sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic