Uutiset

Kuinka monet sivarit saavat ruokarahaa? Aseistakieltäytyjäliiton ja Varusmiesliiton näkemykset kaukana toisistaan

Asepalveluksessa olevia kismittää ohjeistus: Menkää kasarmille syömään tai pysykää lomat varuskunnissa.
Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen kertoo, että siviilipalvelusta suorittavan oikeus ruokarahaan koskee vain niitä viikonloppuja ja vapaapäiviä, jolloin hän oleskelee palveluspaikan osoittamassa majoituksessa eikä palveluspaikka järjestä ruokailua.
Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen kertoo, että siviilipalvelusta suorittavan oikeus ruokarahaan koskee vain niitä viikonloppuja ja vapaapäiviä, jolloin hän oleskelee palveluspaikan osoittamassa majoituksessa eikä palveluspaikka järjestä ruokailua.

Siviilipalvelusmiesten ruokarahasta kehkeytyi vyyhti, johon ei helposti löydy yhtä totuutta.

Varusmiesliitto kertoi alkuviikolla Lännen Mediassa, että varusmiehet ovat huonommassa asemassa kuin siviilipalvelusmiehet, jotka saavat 13,50 euron suuruista ruokarahaa viikonloppuisin ja lomilla. Varusmiehillä ruokarahaa ei ole. Heitä on kehotettu menemään kasarmille syömään tai vaihtoehtoisesti jäämään lomien ajaksi varuskuntaan.

– Saa olla aika kova nälkä, että ajaa satoja kilometrejä lomillaan kasarmille päivälliselle, liiton puheenjohtaja Matias Pajula totesi.

Aseistakieltäytyjäliitto näkee asian toisin.

– Siviilipalvelusta suorittavan oikeus ruokarahaan koskee vain niitä viikonloppuja ja vapaapäiviä, jolloin hän oleskelee palveluspaikan osoittamassa majoituksessa eikä palveluspaikka järjestä ruokailua, liiton järjestösihteeri Kaj Raninen kertoo.

Hänen mukaansa lähtökohta on sama kuin varusmiehillä, joille on ruokaa tarjolla kasarmilla.

– Toinen asia on, että ruokaraha tulisi myöntää siviilipalvelusta tai varusmiespalvelusta suorittaville kaikilta vapaapäiviltä.

Alkujaksolla ei ruokailua

Hän on toista mieltä Varusmiesliiton kanssa siitä, että osoitettu majoitus olisi useimmiten oma koti, jolloin ruokarahan saisi viikonloppuina ja lomilla.

– Kotonakaan asuville ei makseta ruokarahaa, jos siviilipalvelusmies matkustaa esimerkiksi vanhempiensa luokse, tai silloin, jos palveluspaikka tarjoaa ruoan viikonloppuna. Niille, jotka lähtevät viikonlopuksi kotipaikkakunnalleen tai asuvat jossain muualla kuin palveluspaikan osoittamassa majoituksessa, ei ruokailua ole järjestetty.

Lisäksi siviilipalveluksen alussa on neljän viikon mittainen koulutusjakso, jonka aikana lähes kaikki matkustavat viikonlopuksi siviilipalveluskeskuksesta kotiinsa. Tällöin he jäävät maksuttoman ruokailun ulkopuolelle.

Vaikea laskutehtävä

Raninen ei osaa arvioida, kuinka monelle ruokarahaa jaetaan.

– Laskemisen tekee hankalaksi se, että ruokarahojen maksu kuuluu siviilipalveluspaikan velvollisuuksiin ja palveluspaikat hoitavat maksun itsenäisesti.

Saman vastauksen saa työministeriöstä. Ruokarahaa saavien lukumäärää tai kokonaispottia on vaikea jäljittää.

– Jos halutaan selvittää, kuinka monelle viikonlopun ruokailua ei järjestetä aterioina tai ruokarahaa antamalla, niin pitäisi laskea, kuinka suuri osa viettää viikonlopun muualla kuin palveluspaikan osoittamassa majoituksessa. Tämähän on eri asia kuin kotona asuvien määrä.

Oma koti useimmiten

Varusmiesliiton Pajulan mukaan yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta palveluspaikka osoittaa majoitukseksi joko oman kodin tai esimerkiksi palveluspaikan omistaman tai vuokraaman asunnon, jossa voi asua palveluksen ajan. Tämä vastaa työsuhdeasuntoa.

– Siviilipalvelusta suorittavalle maksetaan siis ruokarahaa omassa kodissa tai työsuhdeasunnossa vietetyistä lomapäivistä, koska ne toimivat palveluspaikan osoittamana majoituksena.

Valvonta hankalaa

Hän on sitä mieltä, ettei käytännössä voida valvoa, viettääkö siviilipalvelusmies lomansa osoitetussa majoituksessa tai esimerkiksi kesämökillä, koska valvonta olisi hankalaa ja toisi kustannuksia.

Pajula sanookin useisiin keskusteluihin viitaten, että siviilipalvelusmies saa käytännössä kaikissa tilanteissa ruokarahaa lomapäiviltä ja aivan syystä.

– Ilman ruokarahaa arjesta selviäminen olisi kuitenkin haastavaa, kuten se on varusmiehilläkin.

Siksi Varusmiesliitto haluaa, että käytännöt yhtenäistetään ja myös varusmiehille maksetaan ruokarahaa lomapäiviltä.

Siviilipalveluskeskuksen mukaan viime vuonna hakemuksia siviilipalvelukseen tehtiin noin 1 800 kappaletta. Palvelusta suoritti viime vuonna noin 1 400 siviilipalvelusvelvollista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti