Uutiset

Kuinka monta ruutua tarvitaan vaali-illaksi? – Viritä somekanavasi vaalihuumaan

Sosiaalinen media aika on tuonut eteen uuden ongelman, nimittäin ruutuongelman.

Se tarkoittaa sitä, että erityisten jännittävien vaaliohjelmien seuraamiseen ei enää riitä pelkkä perinteinen töllötin. Sen lisäksi kotisohvalle pitää asetella ainakin kannettava tietokone, tabletti ja mieluummin muutama kännykkä. Mitä enemmän laitteita, sitä enemmän kanavia on tarjolla.

Kun kaikki päätelaitteet eli kotoisasti eri vekottimet ovat valmiina toimi näin:

Valitse telkkariin vaalilähetys, jota itse haluat seurata. Jos käytössä on kaksi telkkaria, vielä parempi. Silloin ei tarvitse valita kumman kanavan tuloslaskentalähetystä katsoisi.

Avaa läppärin ruudulle useita nettiselaimia ja asettele ne vierekkäin. Napsauta jokaiseen selaimeen eri lehtien ja medioitten jatkuvasti päivittyvät vaalisivut.

Yhdelle selaimelle voi avata myös tylsähkön, mutta virallisen vaalit.fi –sivuston, jossa tulokset päivittyvät tuloslaskennan myötä.

Ota sen jälkeen syliisi joko pari kännykkää tai kännykkä ja tabletti.

Valitse toiseen Facebook, toiseen Twitter. Omasta kokemuksesta todettuna, vaali-iltana Twitter on todennäköisemmin aktiivisempi seurakumppani kuin Facebook.

Twitterissä on myös paremmat mahdollisuudet keskustella ja seurata useampien ihmisten tviittaamista kuin suljetummassa Facebookissa.

Kun seuraat suoria lähetyksiä, osallistu samalla some-keskusteluun kommentoimalla ja kysymällä. Twitterissä voi jakaa kaikille heti ärsyttääkö vai ilostuttaako tulokset.

Älä kuitenkaan unohda kodissasi olevia kanssaihmisiä, vaan kommentoi tuloslaskennan kulkua myös heidän kanssaan.

Kun kaikki kanavat ovat auki, sosiaalisuus viritetty äärimmilleen ja tietoa on tullut joka tuutista, lopulta voikin jäädä käteen kysymys; mitä tästä kaikesta jäi mieleen. Ihmismieli kun on mediavirtaa huomattavasti hitaampi.

Toisaalta presidentin vaalit pidetään vain kerran kuudessa vuodessa. Silloin ei haluaisi jättää mitään tunnelmaa ja asiantuntijakommenttia väliin.

Presidentinvaalien tuloslähetykset alkavat telkkarissa kello 19.30 niin Yleltä kuin Maikkarilta. Lisäksi vaaleja seurataan useiden eri lehtien nettisivuilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic